SODELOVANJE DVEH SKUPIN

Pusićeva spregovorila o ugrabitvi Tomislava Salopeka

Objavljeno 13. avgust 2015 18.41 | Posodobljeno 13. avgust 2015 18.41 | Piše: STA, E. C.

Ugrabitelji so najprej zahtevali denar, potem pa izpustitev zapornic.

Tomislav Salopek.

ZAGREB – Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je dejala, da še vedno ni potrditve, ali je bil obglavljeni moški na fotografiji, ki jo je v sredo objavila Islamska država, Tomislav Salopek.

»Nimamo definitivnega potrdila ne od naših ne od egiptovskih služb. Medtem pa z enako intenzivnostjo nadaljujemo njegovo iskanje,« je dodala Pusićeva. »Kljub temu da pri primeru sodelujejo različni strokovnjaki s sodobno tehnologijo, je vprašljivo, ali jim bo kdaj uspelo ugotoviti njegovo usodo«.

Islamska država je sicer danes objavila zvočni posnetek, na katerem so potrdili, da so umorili Salopeka. »V pokrajini Sinaj so vojaki kalifata umorili hrvaškega ujetnika, potem ko se je iztekel ultimat, egiptovska in njegova vlada pa sta ga zapustili. Njegova država je sodelovala v vojni proti Islamski državi,« je objavila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Najprej zahtevali denar, nato izpustitev muslimank

Pusićeva je medtem na novinarski konferenci na Reki povedala, so ugrabitelji osem dni po ugrabitvi Salopeka 22. julija v Kairu za njegovo izpustitev zahtevali denar. »Potem se njegovi ugrabitelji niso oglasili vse do 5. avgusta, ko je bil objavljen posnetek, na katerem je Salopek v položaju, ki je značilen za Islamsko državo,« je dejala.

V drugo so zahtevali izpustitev vsem muslimank iz egiptovskih zaporov, kar ni bila specifična zahteva v smislu opredelitve zapornic bodisi kot pripadnic katere izmed organizacij ali konkretnih imen. V egiptovskih zaporih je 99 odstotkov žensk muslimank.

Gre za dve ločeni organizaciji

Kot je izpostavila Pusićeva, je iz tega mogoče sklepati, da gre zelo verjetno za dve ločeni organizaciji – eno, ki je Salopeka ugrabila in zahtevala denar, ter drugo, ki se je potem predstavila kot sinajska veja Islamske države. Prvo skupino so verjetno sestavljali navadni razbojniki, je dejala.

Ob tem ni želela razkriti podrobnosti o znesku, ki so ga ugrabitelji zahtevali od francoskega podjetja CGG, za katerega je delal Salopek. Povedala pa je, da so denar omenili zgolj enkrat.

Pusićeva je še poudarila, da so bile egiptovske oblasti od začetka v veliko pomoč, ni pa imela natančnih informacij o tem, ali so se pogajale z ugrabitelji. Po njenem vedenju naj ugrabitelji ne bi poskušali priti v neposreden stik z egiptovskimi oblastmi, temveč so se zgolj oglašali na spletnih družbenih omrežjih.

Deli s prijatelji