ZAČETEK

Prvi srbski koraki proti evropskim zvezdicam

Objavljeno 21. januar 2014 09.30 | Posodobljeno 21. januar 2014 09.30 | Piše: STA, T. L.

Začenjajo se pogajanja o srbskem članstvu v EU. Srbija ocenjuje, da bi lahko pogajanja končala leta 2018.

BRUSELJ – Srbija bo danes začela pogajanja o članstvu v EU. V Bruslju bo prva pristopna konferenca, na kateri pa še ne bo odprla nobenega pogajalskega poglavja, temveč gre za simbolni zagon procesa, ki je v primeru Hrvaške trajal skoraj šest let. Srbija ocenjuje, da bi lahko pogajanja končala leta 2018 in članica Unije postala leta 2020.

Srbijo bosta na današnji konferenci zastopala premier Ivica Dačić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, EU pa komisar za širitev Štefan Füle, grško predsedstvo in članice, ki so običajno zastopane na veleposlaniški ravni. Nekatere, na primer Hrvaško in Avstrijo, bodo danes zastopali ministri.

»Če se zatakne v odnosih s Kosovom, se bo tudi v pogajanjih«

Dačić je pred prihodom v Bruselj opozoril, da tempo pogajanj ne bo odvisen le od reform, temveč tudi od odnosov s Prištino. »Zavedati se moramo, da ne živimo v idealnem svetu, temveč v svetu vsiljenih pravil. Če se zatakne v odnosih s Kosovom, se bo tudi v pogajanjih,« je izpostavil.

Srbija in Evropska unija bosta danes izmenjali pogajalska stališča. Vodja srbskih pogajalcev je Tanja Miščević, ki bo državo vodila pri usklajevanju njene zakonodaje z okoli 100.000 stranmi pravnega reda EU. Ta je razdeljen na 35 pogajalskih poglavij, ki jih kandidatka postopno odpira in začasno zapira.

Najprej pravosodje in boj proti korupciji

V skladu z novim širitvenim pristopom EU, ki je prvič veljal za Črno goro, bo Srbija po pričakovanjih v samem začetku pogajanj odprla najtežji poglavji, ki pokrivata pravosodje, boj proti korupciji in temeljne pravice ter sta se v pogajanjih z Romunijo, Bolgarijo in s Hrvaško izkazali za najbolj problematični.

Za Srbijo bo sicer zelo pomembno poglavje 35, saj bo to okvir za spremljanje izvajanja dogovorov v okviru dialoga za normalizacijo odnosov Beograda in Prištine, predvsem sporazuma o severu Kosova iz aprila lani. Gre za poglavje razno, kamor spadajo vse teme, ki jih ne pokrivajo druga poglavja. To poglavje se odpre in zapre na koncu pogajanj.
 

Deli s prijatelji