PREMALO DOBIČKA

Prvi mož Commerzbank se je odpovedal nagradi

Objavljeno 15. februar 2013 13.53 | Posodobljeno 15. februar 2013 13.54 | Piše: A. L., STA

Za nagrade bodo namenili 17,2 odstotka manj denarja kot v letu poprej.

FRANKFURT – Druga največja nemška banka Commerzbank je zmanjšala obseg nagrad za leto 2012, saj je bil čisti dobiček banke »nezadosten«. Za nagrade bodo tako namenili 17,2 odstotka manj denarja kot v letu poprej, izvršni direktor Martin Blessing pa bo po lastni odločitvi ostal brez kakršnega koli bonusa.

Predsednik nadzornega sveta banke Klaus-Peter Müller je odločitev Blessinga označil kot »častno«, dodal pa je, da jo je izvršni direktor sprejel s posebnim čutom odgovornosti do banke. Sklad za nagrade za lansko leto bo sicer znašal okoli 317 milijonov evrov.

Država priskočila z 18 milijardami evrov

»V letu 2012 smo izpolnili pogoje za preusmeritev banke. Prvi ukrepi že kažejo učinke, a eno je jasno: pred nami je še dolga pot,« je poudaril Blessing. Commerzbank je morala po izbruhu finančne krize država reševati z 18 milijardami evrov, banka pa je napovedala ukinitev do 6000 delovnih mest do leta 2016. Blessing je danes znova branil takšno odločitev in poudaril, da je odpuščanje »žal nujno«.

Med razlogi za zmanjšanje števila delovnih mest je Blessing izpostavil nizke obrestne mere, trend vse večje uporabe spletnega bančništva in »ekonomsko situacijo« banke. Lani je Commerzbank po prvih podatkih posloval s šestimi milijoni evrov dobička.

Deli s prijatelji