PRIZNANJE

Prvi mož Cie: Vedeli smo, a nismo mogli preprečiti masakra v Parizu

Objavljeno 16. februar 2016 11.50 | Posodobljeno 16. februar 2016 12.26 | Piše: S. U.

Prvi mož ameriške obveščevalne agencije John Brennan je priznal.

John Brennan.

WASHINGTON – Direktor ameriške obveščevalne agencije (Cia) John Brennan je za televizijsko postajo CBS povedal, da je Cia razpolagala z informacijami, da Islamska država načrtuje neke vrste teroristični napad nekaj dni prej, preden se je zgodil masaker v Parizu, kjer so teroristi pobili 130 ljudi.

Omenjena agencija in njeni zavezniki so se namreč zavedali, da Isis organizira tajne aktivnosti, še preden so se zgodili napadi v glavnem mestu Francije. »Vedeli smo, da se nekaj pripravlja, a osebe, vpletene v teroristične napade, so izkoristile najnovejše načine komunikacije, ki nam ni bila dostopna,« je priznal Brennan in okrcal agente, češ da morajo delati bolje, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo. »Verjemite mi, obveščevalne agencije so ustavile številne napade teroristov, ki so bili priseljeni iz Iraka v Sirijo ter Evropo. Zaustavili smo jih in blokirali …«

Po besedah Brennana so naslednji cilj napadov Islamske države ZDA. Za televizijsko postajo je razkril še, da redno sodeluje z vodilnim možem ruske varnostne službe (FSB), Aleksandrom Bortnikovim. Glavna tema njunih razgovorov je obveščanje ruskega predsednika Vladimirja Putina o potencialnem konfliktu ameriškega in ruskega letalstva v Siriji.
 

Deli s prijatelji