NAMESTO KOMARJA

Prva ženska z ziko okužila moškega

Objavljeno 18. julij 2016 23.42 | Posodobljeno 18. julij 2016 23.42 | Piše: U. S.

Američanka je na partnerja prenesla virus s spolnim odnosom.

Virus Zika. Foto: AP

NEW YORK – Da virus zika prenašajo komarji, vemo, prav tako, da lahko moški s semensko tekočino okuži svojo spolno partnerico. Nasprotno menda ni šlo. Doslej: neka Newyorčanka, stara približno dvajset let, je pri seksu virus prenesla na svojega partnerja. To je prvi znani primer prenosa okužbe z ženske na moškega.

Virus sicer širijo komarji, več študij doslej pa je potrdilo, da lahko tudi dva meseca in več preživi v semenski tekočini, čeprav so simptomi že zdavnaj izzveneli. Le malo raziskav je opravljenih ob prisotnosti virusa v ženskem telesu, prav tako ni znano, kako se okužba prenese. A je ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo potrdil, da je ženska okužila moškega po le enem spolnem odnosu: imela sta ga tistega dne, ko se je ona vrnila z območja z visokim tveganjem okužbe. Kmalu po vrnitvi je zbolela, imela je vročino, bila je utrujena, tudi izpuščaj je dobila. Krvni in urinski test sta potrdila, da je zbolela za ziko. Zdravniki so takrat še verjeli, da ženska moškega ne more okužiti. Šest dni pozneje so mnenje spremenili: simptome okužbe z virusom je kazal tudi njen partner, čeprav že leto dni ni bil v tujini. Ker ga je skrbelo, se je testiral, test pa je virus potrdil.

Le nekaj dni prej so raziskovalci sporočili, da bi utegnil virus uspevati, se razvijati v ženskih genitalijah. Znanstveniki so v študiji, prejšnji teden objavljeni v publikaciji Lancet, zapisali, da so ziko zaznali v vaginalni sluznici ženske iz Guadeloupa, čeprav ga v krvi in urinu ni bilo več. Raziskovalci so napotili na nadaljnje raziskave, ali lahko ženske okužijo moškega. A je le nekaj dni pozneje prav to potrdil primer iz New Yorka.

No, zaradi tega novega podatka so ameriške zdravstvene oblasti posodobile nasvete za popotnike, ki se iz krajev, kjer je zika, vrnejo domov: poslej tudi partnerice in ne le partnerje nosečnic opozarjajo, naj se med spolnimi odnosi zaščitijo, čeprav še niso zabeležili primera prenose okužbe z ženske na žensko. Medtem ko okužba pri večini povzroči le blago bolezen, je povsem drugače pri nosečnicah: virus povzroča hude okvare ploda. Po zadnjih podatkih je v New Yorku 310 potrjenih okužb, 36 je nosečnic. 

Deli s prijatelji