UBIL ZAJČKA

Provokativno opozorilo na dvoličnost Dancev

Objavljeno 06. junij 2015 13.57 | Posodobljeno 06. junij 2015 13.57 | Piše: S. I.

Radijski voditelj je med oddajo ubil zajčka, da bi opozoril na dvoličnost ljudi glede ravnanja z živalmi.

Asger Juhl z zajčkom Allanom Foto: Radio24syv

Danska postaja Radio24syv se je znašla pod plazom kritik, potem ko je voditelj Asger Juhl v oddaji, ki je potekala v živo, ubil zajčka s kolesarsko tlačilko, da bi pokazal na dvoličnost tako imenovanih ljubiteljev živali. Juhl je kosmatinca z imenom Allan usmrtil po natančnih navodilih uslužbenca danskega živalskega vrta, po oddaji pa ga je odnesel domov, ga odrl in skuhal.

Odkrita provokacija

Oddaja je na spletnih družabnih omrežjih povzročila pravo poplavo zgražanja in protestov. »Bolni so. Fuj! Njih bi bilo treba usekati s tlačilko,« je zapisala uporabnica facebooka Melissa Rod. »Vedeli smo, da nas bodo obtoževali. In res smo hoteli sprovocirati javnost in sprožiti razpravo o dvoličnosti dojemanja problematike nasilja nad živalmi,« je odgovorilo vodstvo Radio24syv.

Radio je med kontroverzno oddajo predstavil podrobnosti o danski živinorejski industriji, v kateri število prašičev za zakol presega število prebivalcev celotne Danske. Radijci so poudarili, da skrb Dancev za dobrobit živali ne sega do klavnic, od koder živali prihajajo v jedilnice. »Pogosto so izpostavljene strahovitemu trpljenju. Ubijajo jih na način, ki smo ga prikazali v oddaji, pri čemer se splošna javnost zaradi tega ne razburja ravno pretirano,« so zatrdili.

Sporni zoo

Radijski incident je le najnovejše, čeprav zelo provokativno opozorilo, kako na Danskem ravnajo z živalmi. Podobno ogorčenje je izbruhnilo tudi po lanski odločitvi živalskega vrta v Københavnu, da usmrti in javno razkosa žirafo ter z njenim mesom nahrani leve. Vodstvo zoa je le štiri tedne pozneje evtanaziralo štiri zdrave leve, da bi z novimi živalmi popestrili genski zapis novih levjih legel.

Nekateri pravijo, da je Radio24syv izpostavil pomembno vprašanje. »Vse to pove veliko o Dancih, ki bolj ponorijo zaradi enega ubitega zajčka kakor pa zaradi več kot tisoč imigrantov, ki vsako leto utonejo v Sredozemskem morju,« je zapisal Jep Fransson na twitterjevem hashtagu #allangate. Drugi uporabnik pa je dodal: »Marsikdo med nami bi moral svojo kavico preliti v termovko in se odpraviti iz mesta, da bi videl, kako te stvari potekajo v naravi.«

Deli s prijatelji