NEBESNI POJAV

Proti Zemlji letita kometa dvojčka, nato bomo čakali še 150 let

Objavljeno 21. marec 2016 19.33 | Posodobljeno 21. marec 2016 19.33 | Piše: S. U.
Ključne besede: komet zemlja

Mimo Zemlje bosta letela kometa dvojčka, ki naj bi se našemu planetu približala na vsega 2,2 milijona kilometrov.

WASHINGTON – Danes in jutri bodo na svoj račun prišli ljubitelji nebesnih pojavov. Mimo Zemlje bosta namreč letela kometa dvojčka, ki naj bi se našemu planetu približala na vsega 2,2 milijona kilometrov. To pomeni tretji najbližji prelet kometa, odkar strokovnjaki merijo razdaljo kometov od našega planeta, pišejo na uradni strani ameriške vesoljske agencije Nasa. 

Prvi komet, znanstveniki so ga poimenovali 252P/LINERA, bo Zemljo preletel že danes in naj bi bil v najbližji točki oddaljen 3,3 milijona kilometrov. Drugi, poimenovali so ga P/2016 BA14, bo mimo našega planeta letel v torek in se mu bo približal na »le« 2,2 milijona kilometrov. Če upate na to, da ju boste videli, potem Nasa svetuje, da uporabite profesionalni teleskop.

image
Vir: jpl.nasa.gov

Do zdaj sta le dva kometa letela bliže Zemlji, aLexell leta 1770 in IRAS-Araki-Alcock leta 1983. Še to, v naslednjih 150 letih tako blizu Zemlje ne bo letel noben komet, še piše Nasa.


Spletna stran Virtual Telescope Project bo prelet kometov spremjala v živo. Prenos si lahko ogledate na tej povezaviimage.
 
 
Deli s prijatelji