HRVAŠKA

Proti Sanaderju zaradi korupcije sprožili še eno preiskavo

Objavljeno 30. april 2012 21.46 | Posodobljeno 30. april 2012 21.43 | Piše: Mi. S., STA

Z nezakonito prodajo poslovnega poslopja naj bi hrvaški proračun oškodoval za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov).

Sojenje Ivu Sanaderju se bo nadaljevalo po 12. uri

ZAGREB – Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sprožil novo preiskavo proti bivšemu premierju Ivu Sanaderju zaradi prodaje poslovnega poslopja v Zagrebu leta 2009, so danes potrdili Sanaderjevi odvetniki. Ni še znano, kdaj naj bi zaslišali Sanaderja tudi v tem primeru.

Proračun oškodoval za 3,5 milijona evrov

Uskok Sanaderja bremeni, da je skupaj z bivšim saborskim poslancem HDZ Stjepanom Fiolićem, bivšim ministrom za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petrom Čobankovićem in sodnim izvedencem Matom Bitangom sodeloval pri nezakoniti prodaji poslovnega poslopja v zagrebški Planinski ulici. Proračun naj bi s tem oškodovali za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov).

Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi Fiolić prejšnji teden priznal, da sta se Sanaderjem dogovorila o prodaji spornega poslopja. Fiolića so minuli petek spustili iz pripora.

Afera Hypo Leasing

Fiolića, znanega lastnika verige mesnic, bremenijo, da je leta 2009 staro stavbo v Zagrebu prodal Hypo Leasingu. To je storil le nekaj tednov pred tem, ko je hrvaška vlada na zaprti seji sprejela odločitev, da bo omenjeno poslopje najela za 10 let za potrebe ministrstva za regionalni razvoj, in to za dvakrat višjo ceno od tržne.

Sporno odločitev vlade je podpisala takratna podpredsednica vlade Jadranka Kosor, ministrstva pa niso nikoli preselili v najete prostore.

Po prijetju Fiolića je Sanaderjeva obramba napovedala, da bodo z dejstvi odgovorili na obtožbe, da naj bi bivši premier zlorabil položaj in pooblastila.

Dve sojenji v treh primerih korupcije

Proti Sanaderju potekata dve sojenji v treh primerih korupcije, preiskovalci pa sumijo, da je vpleten še v nekaj korupcijskih afer v času, ko je bil predsednik vlade med letoma 2003 in 2009.

Deli s prijatelji