RAZSTAVA STOLETJA

Proslava, kakršne svet še ni videl

Objavljeno 31. maj 2013 16.31 | Posodobljeno 31. maj 2013 16.31 | Piše: E. B.

Norvežani se bodo poklonili Edvardu Munchu.

Ob 150. obletnici Munchovega rojstva ponosni Norvežani pripravljajo umetnostni veledogodek.

OSLO – Norveška se bo svojemu največjemu umetniku poklonila s proslavo, kakršne svet še ni videl: ob 150. obletnici rojstva velikega in kričečega Edvarda Muncha pripravljajo tako pester in obsežen program, da so ga mnogi že označili za največjo umetniško razstavo stoletja.

Munch, 150 se bo v Oslu odprla 2. junija in bo do 13. oktobra nedvomno pritegnila na tisoče obiskovalcev, so prepričani kuratorji norveške narodne galerije in Munchovega muzeja – zaradi veliko razstavljenih del z vsega sveta, na ogled bo namreč več kot 220 slik, tudi sloviti Krik in Melanholija, bosta veliki dogodek gostili obe elitni ustanovi in poskrbeli za nepozabno norveško poletje, obarvano z umetnostjo. Organizatorji bodo v proslavo ob pomembnem jubileju vključili tudi interpretacije Munchovih del, ki so jih ustvarili drugi umetniki, dokumentarne filme o mojstru moderne umetnosti ter gledališke igre, ki temeljijo na umetnikovem drznem ekspresionističnem slogu. Sloviti Krik, ikono moderne umetnosti, ki je nastala v štirih različicah in ki je bila velikokrat tarča drznih tatov, bodo predstavili tudi na prostem, in to v mnogo večjem formatu, poudarjal pa bo svoje bistvo in utelešal krik narave, torej prelomne podnebne spremembe in katastrofe, ki pestijo človeštvo v zadnjih letih.

V Zürichu na ogled največja zasebna zbirka Munchovih del

Munchu, ki je umrl 1944. in ki velja za enega najvplivnejših evropskih umetnikov 20. stoletja, se bodo ob 150. obletnici rojstva poklonili tudi drugod po svetu, denimo v newyorški skandinavski hiši, kjer že predstavljajo Norvežanova dela v družbi mojstrovin očeta poparta Andyja Warhola, v Zürichu pa je že na ogled največja zasebna zbirka Munchovih del, številna so prvič na ogled javnosti.

Deli s prijatelji