TRŽNA NIŠA

Prodajali bodo samo živila s pretečenim rokom uporabe

Objavljeno 30. september 2013 20.18 | Posodobljeno 30. september 2013 20.18 | Piše: Mo. S.

Hrana, ki ji je pretekel rok uporabe, še ni pokvarjena, kvečjemu lahko spremeni okus in vonj, pojasnjujejo znanstveniki.

Mladeniča, ki si je dal duška v trgovini, so obvladali šele policisti.

BOSTON – Da je večina živil tudi po pretečenem roku uporabe še užitna, je jasno, prav tako, da jih nekatere trgovine ponujajo z velikim popustom, nekaj povsem novega pa je, da se v Bostonu odpira supermarket, ki bo prodajal zgolj živila s pretečenim rokom uporabe.

Po poročanju BBC se v ZDA zavrže kar 40 odstotkov hrane, in sicer zlasti zaradi datumov na embalažah, znanstvenica Dana Gunders, članica organizacije NRDC (Natural Resources Defence Council), ki se ukvarja z zaščito okolja, prehrane in energije, pa pojasnjuje, da taka hrana še ni pokvarjena, kvečjemu ima nekoliko spremenjen okus. Supermarket s hrano, ki ji je rok uporabe že pretekel, odpira podjetnik Doug Rauch, ki razmišlja tudi o podobni restavraciji. Kako se bo vse skupaj obneslo, pa bo seveda še videl.

Čeprav morda smrdi, je še vedno užitno

In katere izdelke bodo prodajali? Po besedah Gundersove je tortilja užitna še mesece po izteku roka uporabe. Če jo ogrejete v pečici, bo ponovno mehka, če jo shranite v stekleni posodi, pa ji boste rok uporabe še podaljšali, saj je vlaga ne bo uničevala. Tudi jogurt je užiten še po »kriznem« datumu, saj ga Gundersova uživa še mesece po pretečenem roku in nikoli ni imela zdravstvenih težav. Čokolada je dobra, tudi ko sčasoma posvetli, jajca pa prav tako prehitro odvržemo, meni znanstvenica. Kljub temu je pomembno, da jih shranjujemo na temperaturi pod pet stopinj Celzija, saj se v njih tako ne bo razvila salmonela. Podobno velja za mleko, ki naj bo shranjeno na zgolj dveh stopinjah. Če ima neprijeten vonj, ni nič narobe, sploh pa to ne bo vplivalo na vaše zdravje, še dodaja.

Deli s prijatelji