IZUMITELJ

Prodajal kamenje in postal milijonar

Objavljeno 10. julij 2015 19.30 | Posodobljeno 10. julij 2015 19.30 | Piše: A. P.

Kamenje zapakiral v škatlo in dodal navodila za uporabo.

Pravijo, da je treba imeti le dobro zamisel, pa lahko obogatimo. Baje denar leži vseokoli nas, le pobrati ga ne znamo. No, tega zagotovo ne bi mogli trditi za Garyja Rossa Dahla, izumitelja kamnitega hišnega ljubljenčka. Možakar, ki je v sedemdesetih letih postal multimilijonar, je namesto denarja začel po tleh pobirati kamenje in ga prodajati. To nenavadno zamisel je dobil v lokalnem baru v kalifornijskem Los Gatosu, potem ko je poslušal pritoževanje ljudi, kako imajo neskončno opravkov s svojimi hišnimi ljubljenčki, ki jih je treba hraniti pa peljati na sprehod in jih umivati. »Moj hišni ljubljenček je kamen,« je nagovoril zbrane. Tako se je začelo.

Nato je našel dva investitorja, kupil škatlo kamenja z neke plaže in vse skupaj lično zapakiral. Hišni ljubljenček je bil zapakiran v kartonasti škatli in položen na žagovino. Zraven so bila navodila za uporabo, na katerih je pisalo, da je kamen zelo vznemirjen, ko ga daš prvič iz škatle, zato ga je pametno položiti na časopisni papir. Kamen je zelo pameten, zato bo vedel, kaj od njega želite, in se ne bo premaknil s papirja, dokler ga sami ne prestavite.

Tovrstni humor je navdušil milijone in njegovi kamni so postali prava prodajna senzacija. Dahl, ki je umrl v začetku leta v starosti 78 let, je povedal: »Bil je pravi čas za nekaj takšnega, končala se je vojna v Vietnamu, začela se je afera Watergate, ljudje so bili potrti. Kamen je prinašal smeh, vsi so potrebovali zabavo in mediji so bili navdušeni.«

Prvi kamni so šli v prodajalne za božič 1975, v nekaj mesecih jih je prodal 1,5 milijona in vsak je stal štiri dolarje. A kaj kmalu so začeli njegovo zamisel posnemati in tudi drugi so prodajali kamenje v škatlah. Evforija se je polegla, a Dahl je kljub temu zaslužil dovolj denarja, da je mirno živel do konca svojih dni. 

Deli s prijatelji