VRNITEV

Prisegla nova Ciprasova vlada

Objavljeno 23. september 2015 14.20 | Posodobljeno 23. september 2015 14.20 | Piše: STA, K. K.

Gre za vlado kontinuitete, jedro katere tvorijo isti ministri kot v prejšnji Ciprasovi vladi, ki obljublja obnovo oslabljenega gospodarstva.

ATENE – Tri dni po predčasnih parlamentarnih volitvah je danes v Atenah zaprisegla nova grška levosredinska vlada premierja Aleksisa Ciprasa. Gre za vlado kontinuitete, jedro katere tvorijo isti ministri kot v prejšnji Ciprasovi vladi, ki obljublja obnovo oslabljenega gospodarstva. Z ohranitvijo ljudi v vladi, ki so se dogovorili o zadnji finančni pomoči Grčiji, je Cipras poslal signal posojilodajalcem, a se mora ubadati tudi z vse bolj perečo begunsko krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi/stari ministri

Levo usmerjeni ekonomist, ki zagovarja obstanek Grčije v evrskem območju, Evklid Cakalotos ostaja finančni minister, njegov namestnik pa je postal Jorgos Huliarakis iz koalicijske stranke Neodvisni Grki, strokovnjak, ki je vodil težka pogajanja o mednarodni pomoči z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF), poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Naš cilj je okrevanje in obnova,« je pred slovesno prisego nove vlade novinarjem danes dejal namestnik premierja Janis Dragasakis. Prvi pogoj pa je, da presežemo težave, je dejal. Nova grška vlada je sicer večinoma kopija prve Ciprasove vlade. Ima 16 ministrov in 30 njihovih namestnikov, v njej so samo štiri ženske.

Na čelu ministrstva za obrambo ostaja vodja koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos, na čelu zunanjega ministrstva Nikos Kocias, ministrstvo za migracije pa bo še naprej vodil Jonis Muzalas, ki je kot začasni minister pred volitvami pomagal pri omilitvi pritiska beguncev na grške otoke.

Pokojninska reforma in dokapitalizacija bank

Časa za počitek sicer nova vlada ne bo imela. Novi parlament, ki naj bi se prvič sestal 1. oktobra, se bo moral takoj spoprijeti z novimi varčevalnimi in reformnimi ukrepi, ki jih zahteva tujina, med drugim s pokojninsko reformo in dokapitalizacijo bank ter z odpravo kapitalskih omejitev, ki trajajo že od junija. Prezadolžena Grčija denar nujno potrebuje, ne le za izplačilo pokojnin in plač javnemu sektorju, ampak tudi za poplačilo dolgov.

V volilni kampanji je Cipras obljubljal trd boj s posojilodajalci iz EU in IMF ter izboljšanje pogojev, a v Bruslju vztrajajo, da so se pogajanja zaključila poleti.

Poleg dolžniških vlado čakajo še drugi problemi z begunsko krizo vred. Samo letos je v Grčijo prišlo že 250.000 do 300.000 migrantov, kar je predvsem na grških otokih povzročilo popoln kaos. Cipras, ki je zaprisegel že v ponedeljek, se bo danes v Bruslju udeležil vrha EU o begunski krizi.

Njegova Siriza je na nedeljskih volitvah zmagala s 35,5 odstotka glasov. Vnovič je oblikovala koalicijo z nacionalistično stranko Neodvisni Grki, s katero imajo 155 poslancev v 300-članskem parlamentu.

Deli s prijatelji