PRITISK

Pripravnik (21) v banki se je zgrudil in umrl

Objavljeno 22. avgust 2013 15.17 | Posodobljeno 22. avgust 2013 15.18 | Piše: A. L.

Kriva naj bi bila ogromna želja po dobro plačani službi.

Moritz Erhardt.

LONDON – Svet je pretresla zgodba o 21-letnem pripravniku v ameriški banki Merrill Lynch, ki se je prejšnji teden po treh dolgih delovnih dneh v najetem stanovanju pod prho zgrudil in umrl. Po objavi novice o smrti Moritza Erhardta pa so se začeli polniti forumi, na katerih so za smrt okrivili banko. Od pripravnikov namreč zahtevajo, da delajo ves dan do zgodnjih jutranjih ur. Za Moritza naj bi bila usodna prav izčrpanost in želja po tem, da šefom dokaže, da službo pri njih zasluži. A sedemtedenskega pripravništva, ki je potekalo med poletnimi meseci, mu ni uspelo končati.

Tri dni zapored delal po 21 ur

Pokojni študent naj bi, če so objave resnične, delal od jutra do šeste ure naslednjega jutra. Trije taki dolgi delovni dnevi zapored naj bi bili krivi, da ga danes ni več med živimi (pripravniški program traja sedem tednov, Moritz pa je umrl v šestem, menda po treh delovnikih, dolgih po 21 ur). Pojavljajo se tudi špekulacije, da naj bi bila za smrt kriva epilepsija. Sicer pa podatek, da naj bi imel epilepsijo, ni bil potrjen.

Domov le pod prho

Med mladimi, službe željnimi, naj bi bilo kar nekaj takih, ki so vse dneve preživeli v službi. Domov so odšli le pod prho, in sicer so to storili tako, da so poklicali taksi, ki jih je dostavil do doma, ta pa jih je nato počakal, da so na hitro opravili najnujnejše. Nato se je začel nov delovni dan v peklu.

Več možnosti za kap

Pri tako veliki brezposelnosti, ki pesti svet v času gospodarske krize, marsikdo preseže svoje sposobnosti. Številni zato opozarjajo, da bi morali v podjetjih poskrbeti za mlade in jim nalagati manj dela. V želji po dokazovanju namreč marsikdo izgori, v tem primeru pa je prišlo celo do smrti. Vzrok za Moritzevo smrt bo razkrila obdukcija, londonski kardiolog pa opozarja: »Čeprav ne vemo, kaj je vzrok za to tragedijo, vemo, da dolgi delovniki, še posebno nočno delo, slabo vplivajo na zdravje.« Kombinacija malo spanja in veliko stresa pa naj bi bila krivec za povečanje možnosti za srčno in možgansko kap.

Iz omenjene banke niso želeli potrditi, ali je pri njih običajen tako dolg delovnik, je pa piarovec pojasnil, da včasih res delajo nadure.

Deli s prijatelji