DRUŽBENA NEENAKOST

»Princeska« privekala na svet med brodolomom

Objavljeno 05. maj 2015 19.38 | Posodobljeno 05. maj 2015 19.38 | Piše: S. U.

»Ti dve bitji, ki sta ravnokar prišli na svet, sta dober prikaz družbene neenakosti.«

Sta Francesce Marine in Charlotte Elizabeth Diana dober prikaz družbene neenakosti?

RIM – Pred obalo Italije je domnevno utonilo okoli 40 prebežnikov, potem ko se je njihov gumijasti čoln na poti čez Sredozemlje znašel v težavah, je danes sporočila človekoljubna organizacija Save the Children. Kot je v Catanii na vzhodu Sicilije pojasnila tiskovna predstavnica organizacije Giovanna Di Benedetto, se je po navedbah prič, ki so preživele brodolom in so davi prispele na Sicilijo, plovilo znašlo v težavah pred obalo Sicilije.

»Preživeli so nam povedali, da je veliko migrantov, okoli 40, popadalo v morje,« je še povedala. Kaj natančno se je dogajalo na gumijastem čolnu, po njenih besedah še ni znano. V pristanišče v Catanii je davi prispelo kakih 200 ljudi, ki so preživeli brodolom.

Reševalci italijanske mornarice so proslavljali tudi rojstvo Francesce Marine, deklice, ki se je rodila materi migrantki na smrtonosni pomorski poti iz severne Afrike v Evropo. Italijanski mediji so hitro potegnili vzporednice z rojstvom britanske princese Charlotte Elizabeth Diane v Londonu in jo poimenovali kar princeska. »Ti dve bitji, ki sta ravnokar prišli na svet, sta dober prikaz družbene neenakosti. Eni je ime Charlotte Elizabeth Diana in je bila rojena kraljevi družini na kliniki za milijonarje. Druga se imenuje Francesca Marina po mornarjih, ki so ji na valovih pomagali priti na svet. Njena zibelka je postelja sreče, njena klinika pa čoln obupa, na katerem je njena nigerijska mati poskušala pobegniti nepopisnim grozotam,« piše Gramellini.

Deli s prijatelji