ZVEZDNIK

Priljubljeni papež podira rekorde

Objavljeno 21. december 2013 19.40 | Posodobljeno 21. december 2013 19.42 | Piše: U. S.
Ključne besede: papež Frančišek

Papeža Frančiška je v Vatikanu poslušalo dva milijona ljudi.

Frančiška imajo vsi radi. Foto: Reuters

Od marca, ko je bil izvoljen za svetega očeta, je papeža Frančiška na Trgu svetega Petra gledalo in poslušalo več kot dva milijona ljudi! To je kar štirikrat več, kolikor jih je lani v Vatikan privabil zaslužni papež Benedikt XVI. – Frančiškova priljudnost in odprtost sta več kot očitno dvignili podporo javnosti in njeno naklonjenost Cerkvi.

Vatikan je sporočil, da so doslej za avdience papeža Frančiška na Trgu svetega Petra, ki so navadno ob sredah, izdali 1,548.500 vstopnic. Skupno število ljudi, ki so ga poslušali, pa je precej višje, so se sporočili vatikanski predstavniki, saj so tudi območja v bližini, za katera niso potrebne vstopnice, redno polna do zadnjega kotička, tam naj bi bilo dodatnih 20.000 ljudi. Za primerjavo: v vsem letu 2012 so za splošne avdience papeža Benedikta XVI. izdali 447.000 vstopnic, v njegovem prvem letu papeževanja, leta 2005, pa 810.000. Frančišek je v teh dnevih po telefonu že govoril z Benediktom, ki živi v nekdanjem samostanu v Vatikanu, in mu zaželel lepe praznike.

Papeža Frančiška je prejšnji teden revija Time izbrala za osebnost leta: ker je na mnoge, tudi nevernike, napravil velik vtis, predvsem s prijazno držo in odnosom do sveta, v zgodovino pa se je že vpisal kot najbolj neformalen papež, ki z obema nogama trdno stoji na tleh. Opustil je razkošje, ki so ga uporabljali njegovi predhodniki, namesto v papeškem apartmaju, na primer, raje živi v majhnem stanovanju v hiši za goste, namesto papeške limuzine raje uporablja navaden avto, kosi s kardinali, tudi rdečih čevljev ne zamenja za svoje. Priljubljen pa je postal tudi zaradi izjav, s katerimi poziva Cerkev, naj se približa revnim, naj bo bolj usmiljena in sočutna ter manj obsojajoča.

In vedno deluje tako, kot pridiga

Prejšnji teden je obdaril 2000 imigrantov v zavetišču Dono di Maria blizu Vatikana, ki ga je pred 25 leti ustanovila mati Tereza z blagoslovom papeža Janeza Pavla II. Bili so navdušeni, da so božično darilo prejeli iz rok svetega očeta. Poslal jim je uporabne pakete, s pomočjo katerih se bodo v tem prazničnem obdobju lahko povezali z družino: voščilnico, ki jo je tudi podpisal, znamke, napolnjeno kartico za mednarodne telefonske pogovore in celodnevno vozovnico za metro v Rimu. Pakete so razdeljevale sestre, pomagal jim je nadškof Konrad Krajewski; sestra Michelle je povedala, da so imigranti darila sprejeli z ljubeznijo in hvaležnostjo, saj so lahko poklicali ljubljene in jim pisali. V torek je papež dopolnil 77 let, praznoval pa je – s tremi brezdomci, ki živijo na ulici zunaj Vatikana, vsi trije so iz vzhodne Evrope, natančneje iz Poljske, Češke in Slovaške, eden je imel s sabo psa. Papež je nekoga poslal ven, da jih je vprašal, ali bi radi prišli k njemu, presenečeni moški pa so mu kupili šop sončnic. Najprej so skupaj molili, potem pa zajtrkovali in klepetali. Dva dneva pozneje je spet proslavljal: zmago San Lorenza v argentinskem nogometnem prvenstvu. Jorge Mario Bergoglio za klub od mladih nog stiska pesti, od 2008. je član navijaškega kluba. Nogometašem je čestital, se spominjal, kako je kot fantek obiskal stadion, in na Trgu svetega Petra v zrak dvignil trofejo, da so jo lahko vsi videli. Poleg trofeje so mu člani kluba, ki so bili pri njem, dali še rokavico, s katero je vratar Sebastian Torrico v zadnji minuti nedeljske tekme prestregel žogo. Trofeja in rokavica bosta ostali v Vatikanu, saj sta rojstnodnevno darilo, papež pa je igralcem in menedžerjem kluba podaril podobo Marije, ki jo bodo, so rekli, imeli ves čas na stadionu. 

Deli s prijatelji