KANONIZACIJA

Priljubljena papeža bosta 27. aprila postala svetnika

Objavljeno 13. april 2014 13.09 | Posodobljeno 13. april 2014 13.09 | Piše: STA, A. L.

Pot do svetništva zahteva dva »potrjena« čudeža.

Janez Pavel II. je postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in obenem prvi slovanskega porekla.

VATIKAN – Katoliška cerkev bo 27. aprila dobila dva nova svetnika. Prvič v zgodovini Cerkve bosta svetnika postala dva papeža hkrati. Priljubljena, a precej različna papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII. sta vsak na svoj način pomembno zaznamovala Cerkev v 20. stoletju. V Rimu ob kanonizaciji pričakujejo več milijonov vernikov.

Kanonizacija papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. bo potekala na Trgu svetega Petra, začela pa se bo ob 10. uri.

Vzdrževanje ravnovesja

Odločitev, da bodo papeža, ki se uvrščata med najvplivnejše osebnosti Katoliške cerkve v modernem času, za svetnika razglasili na skupni slovesnosti, si številni razlagajo kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja spričo dejstva, da gre za dve zelo različni osebnosti.

Medtem ko naj bi Janez XXIII., ki je bil papež med letoma 1958 in 1963, spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, Janeza Pavla II., ki je Cerkev vodil med letoma 1978 in 2005, opisujejo kot konservativca. Janez XXIII. je bil dostopen in preprost, Janez Pavel II. pa karizmatičen, samozavesten in močan. »Rdeča nit, ki povezuje oba papeža, je njuna vera,« je poudaril papežev vikar za rimsko škofijo, kardinal Agostino Vallini.

»Santo subito!«

Papež Frančišek je odločitev o kanonizaciji sporočil 30. septembra lani. Razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika je odobril julija, potem ko je uradno priznal njegov drugi čudež. S tem je ugodil želji vernikov, ki so leta 2005 ob smrti priljubljenega papeža na Trgu sv. Petra vzklikali »Santo subito! (Svetnik takoj!)«

Pot do svetništva zahteva dva »potrjena« čudeža. Za potrditev čudeža mora biti ozdravitev takojšnja, trajna in brez znanstvene razlage.

S čudeži do svetništva

Papež Janez XXIII. ima priznan le en čudež – čudežno ozdravitev redovnice, ki je leta 1966 po priporočanju pokojnemu papežu na nerazložljiv način okrevala po hudi bolezni –, a je papež Frančišek vseeno potrdil njegovo kanonizacijo.

Janezu Pavlu II. pa Cerkev priznava dva čudeža. Pri prvem gre za ozdravitev francoske redovnice Marie Simon-Pierre, ki je prebolela parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Drugi čudež naj bi se zgodil 1. maja 2011, ko je bil papež na Trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike.

Deli s prijatelji