ARETACIJE

Prijeli nove teroriste? Poglejte, kje!

Objavljeno 18. junij 2016 17.28 | Posodobljeno 18. junij 2016 17.28 | Piše: STA, T. B.

Ponoči so varnostne sile po vsej državi izvedle več deset protiterorističnih racij.

BRUSELJ – V Belgiji je bilo sinoči aretiranih 12 ljudi, je danes sporočilo belgijsko zvezno tožilstvo, ki je dodalo, da je šlo za primer, pri katerem je bilo glede na izsledke preiskav potrebno »takojšnje posredovanje«. Racije so izvedli v več deset hišah in garažah v 16 občinah po državi, minile pa so brez incidentov, je tožilstvo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisalo v sporočilu. Med racijami doslej niso našli orožja ali razstreliva. Po navedbah tožilstva so na zaslišanje odvedli 40 oseb, od katerih so jih 12 aretirali. Preiskovalni sodnik naj bi predvidoma danes odločil o njihovi usodi. Sumijo jih načrtovanja terorističnih napadov. Več podrobnosti tožilstvo ni razkrilo.

Druga najvišja stopnja ogroženosti

Kljub številnim aretacijam zaradi suma terorizma pa belgijske oblasti niso zvišale stopnje ogroženosti. V Belgiji sicer še vedno velja druga najvišja stopnja ogroženosti, saj razmere po terorističnih napadih v Bruslju 22. marca, v katerih je bilo ubitih več kot 30 ljudi, še ostajajo napete.

(Ne)varno na EP?

Strogi varnostni ukrepi so bili sprejeti tudi v Franciji, kjer poteka evropsko nogometno prvenstvo (EP). Tam so med drugim mobilizirali 90.000 vojakov in policistov, ki bodo skrbeli za varnost. Francoski predsednik Hollande je v že priznal, da obstaja grožnja terorističnega napada med EP, na terorizem pa so svoje državljane opozarjali tudi v ZDA.  

Deli s prijatelji