ODLOČITEV

Prijatelj Zorana Jankovića obsojen na pet let zapora

Objavljeno 21. junij 2016 10.39 | Posodobljeno 21. junij 2016 10.42 | Piše: STA, Mo. S.

Lastnik Delte, ki v Ljubljani gradi hotel Intercontinental Ljubljana, je sinu pomagal pri utaji davkov.

Miroslav Mišković z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

BEOGRAD – Posebno sodišče v Beogradu je danes zaradi utaje davkov na pet let zapora in denarno kazen v višini osem milijonov dinarjev (64.785 evrov) obsodilo lastnika srbskega Delta holdinga Miroslava Miškovića. Sodišča ga je spoznalo za krivega, ker je sinu Marku pomagal pri utaji davka v višini treh milijonov evrov.

Sodišče je Miškovića oprostilo obtožb, da je oškodoval cestna podjetja, iz katerih naj bi s finančnim poslovanjem izvabljal denar. Lastnik Delte, ki v Ljubljani gradi hotel Intercontinental Ljubljana, danes ob izreku sodbe ni bil prisoten, saj tudi ni bilo potrebno.

Tako Mišković kot tožilstvo za boj proti organiziranemu kriminalu se na sodbo še lahko pritožita. Sodnica Maja Ilić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ob izreku sodbe dejala, da je sodišče odločitev sprejelo soglasno.

Milijonska varščina

Marka Miškovića je sodišče februarja letos zaradi utaje davka obsodilo na tri leta in pol zapora. Prav tako so mu naložili plačilo denarne kazni v višini osem milijonov dinarjev in obveznost, da njegovo podjetje Merainvest plača davek, ki ga je utajil. Prav tako kot danes očeta so ga oprostili obtožb, da je finančno izkoriščal cestna podjetja.

Sodni proces proti Miroslavu Miškoviću so zaradi njegovih zdravstvenih težav decembra lani ločili od sodnega procesa proti njegovemu sinu in ostalim obtoženim. Oba Miškovića so aretirali decembra 2012. Po večmesečnem priporu so ju po plačilu varščine, ki je znašala več kot milijon evrov, izpustili na prostost. Sodno so jima zaplenili potna lista in kraja bivanja ne smeta zapustiti brez sodne privolitve.

Deli s prijatelji