NEVARNO

Prihodnji mesec bodo preizkusili cepivo za ebolo?

Objavljeno 10. avgust 2014 19.05 | Posodobljeno 10. avgust 2014 19.06 | Piše: STA, P. J.

Cepivo bi bilo lahko po navedbah WHO za uporabo na voljo do prihodnjega leta.

PARIZ – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je razkrila, da bi se prihodnji mesec lahko začelo klinično preizkušanje preventivnega cepiva za ebolo, ki ga je izdelalo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline. Cepivo bi bilo lahko po navedbah WHO za uporabo na voljo do prihodnjega leta.

Razvijajo cepivo

»Merimo na september kot začetek kličnega preizkušanja, najprej v ZDA in zagotovo v afriških državah, glede na to, da so primeri okužb z ebolo tam,« je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v soboto za francoski radio dejal vodja oddelka WHO za cepiva in imunizacijo Jean-Marie Okwo Bele.

Okwo Bele je sicer optimističen, da bo cepivo v prodaji in tako širše dostopno. »Menimo, da bi že do konca leta lahko imeli rezultate, če ga bomo preizkušati začeli septembra,« je dejal in dodal, da bo celoten postopek zaradi izrednih razmer potekal pospešeno, »da bi bilo cepivo na voljo do leta 2015«.

Umrlo že skoraj tisoč ljudi

Zaradi zadnjega izbruha ebole je po zadnjih podatkih WHO na zahodu Afrike umrlo že skoraj 1000 ljudi, zaradi česar je Svetovna zdravstvena organizacija v petek razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja.

Ebola je hemoragična mrzlica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate ter velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni. V večini primerov se konča s smrtjo. Virus se nahaja v krvi in izločkih obolelega, s človeka na človeka pa se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali s predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Cepiva za zdaj še ni.

Deli s prijatelji