VESOLJE

Prihajamo z Marsa?

Objavljeno 02. september 2013 23.45 | Posodobljeno 02. september 2013 23.43 | Piše: A. P.

Elementi na meteoritih z Marsa naj bi razkrivali, da je življenje prišlo na Zemljo – na njej je bilo na začetku preveč vode in premalo kisika – prav s tega planeta.

Mars je doživel že več velikih trkov.

Znanstveni svet pretresajo vse bolj trdni dokazi, da ima življenje na našem planetu korenine na Marsu. Strokovnjaki so se vrsto let ukvarjali s problemom, kako pojasniti tvorbo organskih molekul, ki so predpogoj za življenje. Ti gradniki imajo seveda drugačne lastnosti od anorganskih molekul neživega sveta.

Meteoriti so prinesli življenje

Vsi vemo, da se organska snov, če ji dodajamo energijo v obliki svetlobe ali toplote, spremeni in konča pri nekakšni tvorbi, podobni olju ali smoli. »Nekateri elementi imajo sposobnost, da nadzorujejo težnjo organskih molekul, da se spremenijo v smolo, še posebno bor in molibden. Prav zaradi tega smo prepričani, da so minerali, ki vsebujejo obe komponenti, nujni za začetek življenja. Nedavno opravljena analiza meteorita z Marsa je razkrila, da je bil na planetu bor, prepričani smo, da je bil prisoten tudi nepogrešljivi oksidiran molibden,« je pojasnil profesor geokemije Steven Benner. Po njegovem prepričanju so bile ključne razmere za nastanek življenja mogoče le na površini rdečega planeta, zato zagovarja stališče, da so semena življenja prišla na Zemljo z meteoriti, ki so jih v vesolje izstrelili vulkanski izbruhi na Marsu. »Še več, aktualne študije razkrivajo, da so na Marsu še vedno razmere za razvoj življenja,« je dodal Benner, ki službuje na Westheimerjevem inštitutu za znanost in tehnologijo v floridskem Gainesvillu. »Šele ko je molibden dovolj oksidiran, lahko začne vplivati na razvoj življenja. Ta oblika molibdena na Zemlji ob začetku nastanka življenja ni obstajala, ker pred milijardami let v Zemljini atmosferi preprosto ni bilo veliko kisika, medtem ko ga je na Marsu bilo. To je še en dokaz, da je življenje prišlo na Zemljo z meteoritom z Marsa, ni se začelo na našem planetu.«

Še ena ovira pri razlagi nastanka življenja, ki je do zdaj znanstveniki niso znali pojasniti, je dejstvo, da je bila površina Zemlje ob nastanku življenja povsem prekrita z vodo. Tako ni bil mogoč nastanek zadostne koncentracije bora, trenutno ga lahko najdemo le v zelo suhih predelih planeta, kot je na primer peklenska Dolina smrti. Drugi problem je, da voda razjeda RNA – to je bila prva molekula genetike. Voda je takrat na Marsu sicer bila, vendar je pokrivala manjše površine kot na zgodnji Zemlji. »Novi dokazi vse bolj potrjujejo, da smo v resnici vsi Marsovci, da se je življenje začelo na Marsu in nato s skalo prišlo na Zemljo. Imeli smo veliko sreče, da smo končali tukaj, saj je Zemlja nedvomno boljši planet za vzdrževanje življenja.«

Ključna elementa

Bor je kemijski element, ki ima v periodnem sistemu simbol B in atomsko število 5. V rudi boraks ga je v izobilju. Kovinska oblika je trdna in slabo prevodna pri sobnih temperaturah. V naravi ga nikoli ne najdemo v prosti obliki. Molibden ima v periodnem sistemu simbol Mo in atomsko število 42. Je prehodna kovina, v čisti obliki srebrnkasto bele barve, ki je zelo trdna, poleg tega pa ima enega od najvišjih vrelišč od vseh čistih elementov. V majhnih količinah je molibden učinkovit za jačanje jekla. Pomemben je tudi v prehrani rastlin, najdemo ga v nekaterih encimih.

Deli s prijatelji