PRIPRAVLJAJO SE

Prihaja snežni vihar, kakršnega še nismo videli

Objavljeno 26. januar 2015 10.04 | Posodobljeno 26. januar 2015 10.04 | Piše: STA, P. Pa.

Zapadlo bi lahko do 90 cm snega, pričakujejo tudi orkanski veter.

NEW YORK – Obsežnemu delu vzhodne obale ZDA, med drugim tudi mestu New York, se približuje eden najhujših snežnih viharjev v zgodovini. Po poročanju ameriških medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, bi lahko vihar prizadel do 50 milijonov ljudi. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel danes, najhujše pa pričakujejo v noči na torek po krajevnem času.

Do 60 cm snega

»To bi bil lahko vihar, kakršnega še nismo videli,« je v nedeljo na novinarski konferenci posvaril newyorški župan Bill de Blasio, ki je snega vajene prebivalce velemesta opozoril, naj se pripravijo na najhujše. Dejal je še, naj se danes pripravijo na precejšnje zamude v prometu. Vremenoslovci opozarjajo, da bi v New Yorku lahko zapadlo do 60 centimetrov snega.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se prebivalci New Yorka na županova opozorila že odzvali z množičnimi nakupi lopat za čiščenje snega, soli za posipanje pločnikov in strgal za led.

Prvi val prihaja danes

Opozorilo pred snežnim viharjem sicer velja za celotno severno polovico vzhodne obale ZDA do Kanade. Med drugim se na slabo vreme pripravljajo v Bostonu, Philadelphii in Washingtonu. Pričakovati je, da bodo odpovedani številni leti.

V Novi Angliji bi po napovedih vremenoslovcev lahko zapadlo do 90 centimetrov novega snega. Pričakujejo tudi močan, ponekod celo orkanski veter.

Snežni vihar grozi tudi zvezni državi Pensilvanija. Prvo sneženje na vzhodni obali ZDA pričakujejo danes, najhujše pa naj bi bilo v noči na torek po krajevnem času.

Snežni viharji na severu ZDA sicer niso neobičajni. Običajno povzročijo kaos v prometu in izpade električnega toka, še poroča dpa.

Deli s prijatelji