VESOLJE

Prihaja asteroid premera pol kilometra

Objavljeno 23. januar 2015 19.49 | Posodobljeno 23. januar 2015 19.48 | Piše: Mo. S.

Če teleskopa nimate, boste prihod asteroida lahko neposredno opazovali kar prek virtualnega teleskopa.

Asteroid Vesta.

Čez nekaj dni, natančneje v ponedeljek, se bo Zemlji približal asteroid 2004 BL86. Njegov premer so ocenili na približno pol kilometra, našemu planetu pa se bo približal na 1,2 milijona kilometrov (trikrat več, kot je od Zemlje oddaljena Luna), sporoča ameriška vesoljska agencija Nasa.

Asteroidi so res naši bolj ali manj redni vesoljski sopotniki, a 2004 BL86 je izredno velik, opozarjajo, saj pol kilometra pač ni kar tako. Vse do leta 2027 se nam tako velik asteroid ne bo približal, a strokovnjaki pomirjajo. »Zemlje v bližnji prihodnosti ne bo ogrožal, bo pa ta veliki asteroid relativno blizu, kar nam ponuja edinstveno priložnost za opazovanje in nova spoznanja,« je poudaril Don Yeomans iz Nase.

Zanimivo bo tudi, ker ga bomo lahko opazovali z močnejšimi daljnogledi in teleskopi, kar se zgodi le redko. Če teleskopa nimate, boste prihod asteroida lahko neposredno opazovali kar prek virtualnega teleskopa.

»Asteroidi so nekaj posebnega,« nadaljuje Yeomans, saj so Zemljo v preteklosti že obdarili, v prihodnosti pa bodo postali dragocen vir rudnin in drugih življenjsko pomembnih virov. Omenjeni asteroid so sicer odkrili 30. januarja 2004.

Deli s prijatelji