DRŽAVNI UDAR

Pridržali 2839 vojakov, Erdogan razmišlja o uvedbi smrtne kazni

Objavljeno 16. julij 2016 17.18 | Posodobljeno 16. julij 2016 17.22 | Piše: STA, Pe. J.

V poskusu vojaškega udara v Turčiji je umrlo najmanj 265 ljudi, 1440 je ranjenih.

Erdogan je še utrdil svojo pozicijo.

ANKARA – »Ulice moramo nocoj zadržati, ne glede na to, v kateri fazi je udar, saj lahko vsak trenutek pride do novih napetosti,« je Erdogan sporočil prek twitterja. Začasni načelnik generalštaba turške vojske general Ümit Dündar je danes na televiziji povedal, da je poskus udara spodletel. Yildirim je nato na novinarski konferenci v Ankari zatrdil, da so razmere povsem pod nadzorom. Dodal je, da je umrlo skupno 161 pripadnikov varnostnih sil in civilistov, ubitih pa je bilo tudi 104 pučistov, navajajo tuje tiskovne agencije.

Erdogan je pred tem v Carigradu, kamor je priletel s počitnic v letovišču Marmaris, poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno. Povedal je, da so pučisti bombardirali tudi njegov hotel ob Egejskem morju. Ob prihodu ga je na letališču pričakala navdušena množica, novinarjem pa je ponovno zagotovil, da je poskus udara izvedla manjšina v vojski. Erdogan sicer za udar krivi tudi verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Gulen je v izjavi za javnost zagotovil, da z udarom nima nič, in ga je obsodil. Dodal je, da se oblast osvaja s svobodnimi in poštenimi volitvami, ne pa s silo. Turški premier je Gulena označil za vodjo teroristične organizacije in kritiziral ZDA, ki Gulena ne želijo izročiti Turčiji. Dejal je tudi, da je ukazal popolno uničenje vseh letal, ki sodelujejo z uporniki, za Erdogana pa je najpomembnejše, da so šli milijoni na ulice proti državnemu udaru.

»Turčija ima demokratično izvoljeno vlado in predsednika, države pa ne bomo prepustili osvajalcem,« je dejal in zagotovil, da se je čiščenje izdajalskih elementov v vojski že začelo. V nagovoru pred svojo palačo v Ankari je nato dejal, da so razmere povsem pod nadzorom, poskus udara pa označil za črn madež turške demokracije. Ob njem je bil med drugim tudi general Hulusi Akar, ki so ga pučisti med poskusom udara zajeli. Yildirim je napovedal, da bodo pučistom sodili zaradi izdaje. Dejal je tudi, da bo parlament danes govoril o ukrepih za preprečitev podobnih incidentov, med njimi tudi o pravnih ukrepih. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass naj bi govorili tudi o morebitni ponovni uvedbi smrtne kazni.

Odsvetovana potovanja v Turčijo

Slovensko zunanje ministrstvo je začasno odsvetovalo potovanja v Turčijo. Tistim, ki se kljub temu odpravljajo v Turčijo, in tistim, ki so ta čas v Turčiji, pa svetujejo previdnost ter pozorno spremljanje in sledenje navodilom in odločitvam organizatorjev potovanja, letalskega prevoznika in lokalnih oblastnih organov. Slovenija po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca poskus udara najostreje obsoja. »To je resna varnostna grožnja glede na to, da je Turčija regijska velesila. V Antalyi dopustuje nekaj sto Slovencev, ki so v glavnem na varnem. Stališče Slovenije je, da je treba upoštevati demokratične institucije, kot so predsednik države, vlada in parlament,« je dejal za STA.

Poleg tega je Turčija še posebej občutljiva tudi zaradi migracijske krize. Na napad se je ponoči prek twitterja odzval tudi premier Miro Cerar, ki je zapisal, da z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Turčiji v upanju, da ne bo prišlo do prelivanja krvi in da bo prevladala demokracija. Oglasila se je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je izrazila sožalje žrtvam in njihovim svojcem ter najostreje obsodila poskus državnega udara v Turčiji.

Obsodbe državnega udara se sicer vrstijo z vsega sveta. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je sporočil, da ni sprejemljivo nobeno vpletanje vojske v zadeve držav. Podporo demokratično izvoljenim turškim oblastem so med drugim izrazili predsednik ZDA Barack Obama, grški premier Aleksis Cipras, nemška kanclerka Angela Merkel, Francija in vodstvo EU. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini so iz mongolske prestolnice Ulan Bator, kjer poteka vrh EU in Azije, sporočili, da popolnoma podpirajo demokratično izvoljeno vlado ključnega partnerja EU Turčije. Kremelj je izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem, iranski zunanji minister Džavad Zarif je poudaril, da so stabilnost, demokracija in varnost Turčije prioriteta, demokratska predsedniška kandidatka ZDA Hillary Clinton pa je pozvala k miru in spoštovanju zakonov ter človekovih pravic in svoboščin.

Zaradi zaprtja carigrajskega letališča zjutraj na letališče Jožeta Pučnika na Brniku ni prispelo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines. Odpovedan je bil tudi let istega letalskega prevoznika v Carigrad, predviden za ob 9.10. Čarterski poleti potekajo po načrtu, so pojasnili na Aerodromu Ljubljana.

Danes zjutraj je promet na največjem turškem letališču sicer spet stekel normalno. Na Aerodromu Ljubljana tako pričakujejo, da bo večerni let proti Carigradu, napovedan za ob 20.05, izveden po voznem redu. Nemoteno pa poteka čarterski letalski promet s Turčijo.

Deli s prijatelji