NEVARNO

Pri selitvi našli virus črnih koz

Objavljeno 10. julij 2014 17.34 | Posodobljeno 10. julij 2014 17.34 | Piše: U. S.

V ameriškem skladišču so v škatli našli nevarne vzorce.

Črne koze, virus v ampulah, so pred dnevi našli v ameriškem skladišču. Foto: Reuters

WASHINGTON – Nikoli ne veš, kaj boš našel v skladišču, ki ga že dolgo ni nihče uporabljal. Uslužbenci ameriške glavne medicinske raziskovalne agencije Nacionalnih inštitutov za zdravje (sestavlja jih 27 inštitutov in centrov) so nedavno v skladišču raziskovalnega centra blizu Washingtona odkrili stare ampule, v njih pa virus črnih koz, smrtonosne bolezni, ki je stoletja desetkala prebivalstvo! Za uradni konec bolezni velja maj 1980, ko jo je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za izkoreninjeno, zasluge za to pripisujejo cepljenju. Zadnji znani izbruh v ZDA je bil 1947. v New Yorku.

Šest steklenih ampul je iz 50 let prejšnjega stoletja, so sporočili s Centra za preventivo in nadzor nad boleznimi. Znanstveniki so se pripravljali na selitev laboratorija, ko so v skladišču našli ampule, bile so v kartonasti škatli; takoj so jih premestili v varovan laboratorij in obvestili odgovorne v vladi, ki se ukvarjajo s strupenimi substancami. S Centra za preventivo in nadzor nad boleznimi so sporočili, da nimajo dokazov, da je bila katera od ampul počena, noben od uslužbencev ni bil ogrožen. Ampule so odkrili 1. julija, ta teden pa so jih prepeljali v laboratorij z visoko biološko varnostjo v Atlanti, testi so potrdili prisotnost virusa črnih koz, so sporočili odgovorni in še, da ugotavljajo, ali je bil še aktiven; dodali so, da bodo po vseh testih, kar naj bi trajalo nekaj tednov, virus uničili, proces bodo spremljali predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije, kar je običajen postopek, kadar se nepričakovano najde virus črnih koz. Edine znane vzorce smrtonosne bolezni hranijo na dveh krajih, je sporočila SZO, in sicer v Atlanti in Novosibirsku. Tokrat so prvič v ZDA odkrili ampule z virusom, za katere svetovne zdravstvene oblasti niso vedele, nekateri znanstveniki pa opozarjajo, da so verjetno še kje po svetu.

Sicer se s primerom ukvarja tudi ameriški zvezni preiskovalni urad: ugotavljajo namreč, kako so lahko tako nevarni vzorci končali v kartonasti škatli v skladišču! To je že drugi primer napačnega ravnanja z nevarnimi virusi ameriške vladne zdravstvene agencije v nekaj tednih: prejšnji mesec se je na desetine uslužbencev preventivno zdravilo z antibiotiki zaradi morebitne izpostavljenosti antraksu.

Deli s prijatelji