BORKA

Pri komaj osmih letih zbolela za rakom dojke

Objavljeno 26. maj 2016 22.35 | Posodobljeno 26. maj 2016 22.36 | Piše: E. B.

Chrissy Turner uspešno okreva, raka sta prebolela tudi njena mati in oče.

Bilo je lansko jesen, ko je Chrissy Turner iz ameriške zvezne države Utah izvedela za svojo šokantno in njej povsem nerazumljivo diagnozo. Pri komaj osmih letih je namreč zbolela za rakom dojke in zdravniki jo morajo nemudoma operirati.

»Bilo je grozljivo,« se spominja 43-letni Troy Turner, dekličin očka, ki je tudi sam prebolel raka. »Kako pojasniš svojemu otroku, da ima raka?!« Strahotna resnica je prišla na dan, ko je Chrissy, ki ima še starejšo sestro, nekega večera po prhanju ugotovila, da ima na desni strani prsi bolečo otrdlino. Pediater je bulo sprva pojasnil kot nedolžno vnetje in deklici predpisal antibiotik, toda mamica Annette, ki je pred leti prebolela raka materničnega vratu, ni sprejela tako preproste razlage. Materinski čut ji je veleval, da je v ozadju nekaj zelo resnega, zato je vztrajala, da jo zdravnik napoti na ultrazvočno preiskavo. In čeprav je bila pripravljena na vest, da otrdlina ni tako nedolžna, jo je naslednja diagnoza popolnoma šokirala: Chrissy je bolehala za juvenilnim karcinomom dojke, ki doleti eno osebo na milijon! »To je bil največji udarec za našo družino. Ampak Chrissy je na srečo prava borka. Takoj ko sva ji povedala, da ima hudo bolezen, je zatrdila, da bo storila vse, da bo ozdravela,« se minulih mesecev spominja 43-letna Annette. »Kljub njeni odločnosti in pogumu se preprosto nisem mogla sprijazniti z njeno usodo. Noben oče ali mati ni pripravljen na takšen scenarij,« pravi. Kot rečeno, je prav tako prebolela raka, potem pa je še njenega moža doletel ne-hodgkinov limfom, ki je mlado družino še enkrat dotolkel, tako čustveno kot tudi finančno.

Spet se smeji

Chrissy so uspešno opravili mastektomijo in odstranili rakavo tvorbo. »Vsake tri mesece mora opraviti temeljite preiskave, upamo, da je najhujše za nami,« z neusahljivo energijo pove Annette. Chrissy, ki velja za najmlajšo osebo, obolelo za rakom dojke, se je po dolgem okrevanju vrnila v šolske klopi, v prostem času pa najraje jezdi zmaje, sestavlja lego kocke in se z vrstniki izgublja v svetu domišljije. »Počuti se veliko bolje, spet se smeji in neizmerno zabava. Življenje je spet takšno, kakršno mora biti,« je neznansko olajšana mamica, hvaležna tako bližnjim kot tudi številnim neznancem, ki so družini v najhujšem obdobju ponudili čustveno in tudi denarno podporo.

 

Deli s prijatelji