URESNIČILA SANJE

Pri 64 letih plavala od Floride do Kube

Objavljeno 04. september 2013 14.12 | Posodobljeno 04. september 2013 14.12 | Piše: E. B.

Diana Nyad je prva na svetu opravila 166-kilometrsko pot brez varovalne kletke.

Brezmejna pogum in vztrajnost sta ji pomagala uresničiti sanje.

KEY WEST – Se imate za vztrajne? Z Diano Nyad se skoraj gotovo ne morete kosati: 64-letna Američanka je namreč po 35 letih napornih treningov in petih ponesrečenih poskusih uresničila svoje sanje.

Sanje uresničila po 35 letih treninga in petih ponesrečenih poskusih

Kot prva na svetu je namreč preplavala 166-kilometrsko pot med Kubo in Florido brez varovalne kletke: za podvig je potrebovala 53 ur, na cilju pa nasmejane plavalke ni pričakala le navdušena množica, temveč tudi obvestilo, da je končno postavila želeni rekord. In ko je nazadnje sedla na trdna tla, je kljub neznanski utrujenosti poklepetala z radovednimi novinarji, ki jih je podučila: »Nikoli ne obupajte. Nikoli niste prestari, da bi opustili svoje cilje. In še, to ni le moj uspeh, ampak uspeh garanja celotne ekipe.« Tako je svojo odisejado po morju med Kubo in Florido sklenila 64-letnica, ki se je na mučno pot prvič odpravila 1978, ko se je njeno spremstvo za vsak primer opremilo še s kletko, ki bi plavalko varovala pred morebitnimi morskimi psi, med tremi poznejšimi poskusi, ki se jih je lotila po svojem 60. letu, pa je kletko opustila. A na poti do cilja jo je vsakokrat premagala narava – ali so jo ovirali vetrovi, ali so jo neusmiljeno napadle meduze, ali pa so ji nadaljevanje preprečili napad astme in bolečine v rami.

Med podvigom jo je podpiralo 35 članov ekipe

Pred startom v Havani pred dnevi je naznanila, da bo tokratna priložnost zadnja, a da jo bodo vso pot spremljali bogate izkušnje in razmišljanje o smislu življenja: nadela si je masko, ki jo je zaščitila pred meduzami, kletko je znova zavrnila in skočila v modrino. Kljub vetrovom, ki so ji razburkali traso, in bruhanju zaradi preobilice zaužite soli je pogumna Diana brez pomoči čolna dosegla Key West in uresničila cilj, o katerem je kot navdušena plavalka začela sanjariti že pri osmih letih. Med podvigom jo je podpiralo 35 članov ekipe, ki so ji redno dajali jesti in piti, priznala pa je, da ji še nikoli v življenju ni bilo tako težko. »To morje poznam kot lastno pest, a me vsakokrat preseneti,« je Diana izjavila po potrjenem rekordu, ki ga je 1997 dosegla le še Avstralka Susie Maroney, a v zaščitni kletki.

Deli s prijatelji