PRESREČNA

Pri 61 letih prvič rodila

Objavljeno 24. september 2016 18.41 | Posodobljeno 24. september 2016 18.42 | Piše: U. S.

Postala je najstarejša ženska, ki je zanosila po naravni poti.

Po maratonu

RIM – Italijanka Maria Rosaria Veneruso je v ponedeljek v starosti 61 let rodila svojega prvega otroka. Deček je zdrav, nosečnost je potekala normalno, poročajo mediji. Venerusova in njen mož Enzo sta presrečna, sina sta poimenovala Elia Francesco. Rodil se je v bolnišnici v Castel Volturnu.

»Uresničile so se mi sanje,« je povedala lokalnim medijem. »Prihodnosti me ni strah.« Zanosila je po naravni poti, brez umetne oploditve, pravi, čeprav temu mnogi strokovnjaki ne verjamejo. Dr. Leila Hanna, ginekologinja in porodničarka iz bolnišnice v Sloanu, pravi: »Čudeži sicer se dogajajo, vendar ženske pri 61 letih ne zanosijo naravno.« Bolj verjetno je, da rodila s pomočjo podarjenega jajčeca: »Tega, donacije jajčec, je v svetu precej, tako imajo ženske lahko otroke tudi pozneje. Tudi angleške ženske so med temi, zdravijo se na tujem. Več nadzora nad tem bi moralo biti.«

A vrnimo se v Italijo: zdravnik Stefano Palmieri, ki je bil pri porodu, pravi, da med nosečnostjo Venerusova ni imela težav, da je bila dobrega fizičnega zdravja, saj je skrbela za redno gibanje. V zadnjem času smo lahko večkrat brali o starejših ženskah, ki rojevajo; na začetku leta je po dveh letih zdravljenja na kliniki za neplodnost v indijski državi Harjana dečka rodila 70-letna Daljinder Kaur. Je najstarejša ženska na svetu, ki je rodila, skupaj z Rajo Devi Lohan, ki je bila prva tako stara 70 let, ko je po zdravljenju na isti kliniki rodila hčer Naveen. Kaurjeva, na katero se je po porodu vsul plaz kritik, je povedala, da ni prestara in da je po rojstvu sina Armaana njeno življenje končno izpolnjeno. 

Deli s prijatelji