REKORDNO

Preživeli smo najtoplejši junij zadnjih 130 let

Objavljeno 23. julij 2014 13.11 | Posodobljeno 23. julij 2014 13.12 | Piše: Mo. S.

V nasprotju z vročino pa so nekateri deli sveta doživeli podpovprečne temperature.

Kje se boste hladili?

LJUBLJANA – Znanstveniki ameriškega nacionalnega centra za podnebne analize (NCDC) razkrivajo, da je bil letošnji junij najtoplejši od samega začetka merjenja temperatur zraka in morja, ki sega v davno leto 1880, torej gre (gledano globalno – za ves svet) za najtoplejši junij v zadnjih 130 letih.

Podpovprečne junijske temperature so bile nazadnje izmerjene leta 1976, od takrat naprej pa postaja junij očitno vse toplejši. Največji odklon od temperaturnega povprečja oziroma rekordno visoke temperature so letošnjega junija ugotovili na Grenlandiji in Islandiji, v severnem delu Južne Amerike, v osrednji Afriki in v Iranu, nadpovprečne temperature pa so zajele tudi Evropo. Rekordno topli so bili nekateri deli oceanov, kar seveda močno vpliva na življenje v njih.

Ponekod pa prehladno

Toda na nekaterih območjih so bile temperature podpovprečne, na primer v delih Severne Amerike, v vzhodni Rusiji, pa tudi ponekod v severovzhodni Evropi.

Predvidevanja o tem, da se nam obetajo vse ekstremnejše vremenske razmere, lahko tako počasi že potrdimo, saj se s segrevanjem ozračja v njem kopiči tudi več energije, ki poskrbi za čedalje pogostejše burno vremensko dogajanje.

Deli s prijatelji