DVIGOVANJE DENARJA

Previdno na hrvaških bankomatih: plačate lahko ogromno provizije

Dodatne provizije ne zaračunava le Istarska kreditna banka. Za dvig desetih evrov lahko plačate deset evrov provizije.
Fotografija: Provizija se ne nanaša na višino zneska, ampak dvig. FOTO: Dusko Jaramaz, Pixsell
Odpri galerijo
Provizija se ne nanaša na višino zneska, ampak dvig. FOTO: Dusko Jaramaz, Pixsell

Čeprav je Hrvaška prevzela evro in dopustnikom ni treba več preračunavati cen in se ubadati z dilemo, ali pri kartičnem plačilu izbrati konverzijo ali ne, pa to ne pomeni, da je težav, povezanih z denarjem, za turiste pri naših južnih sosedih konec. Zveza potrošnikov Slovenije namreč opozarja, da večina hrvaških bank pri dvigih gotovine na bankomatih še vedno zaračunava provizije. Te se razlikujejo od banke do banke, znašajo pa lahko tudi deset in več evrov.

Banka svojim komitentom za dvige na bankomatih znotraj Evropske unije sicer ne sme zaračunati višjega nadomestila, kot bi ga, če bi denar dvignili na bankomatu v svoji državi, zato mnogi brez pretiranih zadržkov ali previdnosti tudi na bankomatih na Hrvaškem dvigujejo manjše zneske gotovine, pri čemer se lahko zgodi, da bodo še enkrat toliko odšteli za provizijo ter hitro ostali brez denarja.

Za zdaj naj bi bila samo ena banka, ki ne zaračunava provizije

Ljudje bi morali biti po navedbah Zveze potrošnikov Slovenije o dodatnih stroških obveščeni prek informacije na ekranu bankomata že pred dvigom, tako da lahko proces, v primeru, da se s plačilom provizije ne strinjajo, prekinejo in poiščejo drug bankomat, ki provizije ne zaračunava. Tega boste na Hrvaškem sicer težko našli, večina jo namreč zaračunava, lahko pa vsaj poiščete bankomat tiste banke, pri kateri je provizija najnižja.

Po informacijah različnih medijev naj bi bila Istarska kreditna banka za zdaj edina, ki provizije ne zaračunava. Banka Sparkasse prav tako svojim komitentom sporoča, da lahko s svojo maestro kartico gotovino brez provizije dvigujejo tudi na Hrvaškem, in sicer na bankomatih skupine Erste Group. Za komitente drugih bank je na teh bankomatih provizija za dvig gotovine dobre tri evre. UniCredit – Zagrebačka banka in Addiko bank vam bosta pri vsakem dvigu (provizija se nanaša na posamezen dvig, ne višino zneska) vzela dodatnih 5,30 evra, 4,65 evra pa je provizija na bankomatih OTP in RBA-Raiffeisenbank.

   

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije