ZDA

Preventivno zdravilo proti aidsu je, a je nemarno drago

Objavljeno 17. julij 2012 09.50 | Posodobljeno 17. julij 2012 09.50 | Piše: A. L.

Redno jemanje stane 900 dolarjev na mesec.

WASHINGTON – Ameriška uprava za zdravila (FDA) je v ponedeljek izdala dovoljenje za prodajo prvega preventivnega zdravila proti aidsu, potem ko ji je to prejšnji mesec priporočil njen svetovalni odbor. Gre za zdravilo truvada kalifornijskega proizvajalca Gilead Sciences. To zdravilo se sicer v ZDA že prodaja, in sicer kot sredstvo za zatiranje virusa hiv (HIV), ki povzroča aids.

Vsak dan na tabletah

Klinični testi so pokazali, da je redno jemanje truvade preprečilo okužbo s hivom pri 75 odstotkih heteroseksualnih moških, ki so zdravilo jemali redno vsak dan. Pri homoseksualnih moških se je nevarnost okužbe zmanjšala za 42 odstotkov, vendar pri obojih le z uporabo kondomov in svetovanjem glede spolnih odnosov.

V ZDA je okrog 1,2 milijona ljudi okuženih z virusom hiv, ki se lahko razvije v bolezen aids oziroma odpoved imunskega sistema. Kar dve tretjini okuženih so homoseksualne oziroma biseksualne osebe.

50.000 primerov na leto

Zadnjih 15 let se raven novih okužb s hivom v ZDA ohranja pri okrog 50.000 na leto. Toda največ težav povzroča okrog 240.000 ljudi, ki se niti ne zavedajo, da so okuženi, in lahko virus prenesejo na spolne partnerje.

Zdravilo je sicer precej drago, saj redno jemanje stane 900 dolarjev na mesec.

Deli s prijatelji