NEZVESTOBA

Prešuštvo 
ni več zločin!

Objavljeno 02. maj 2014 18.10 | Posodobljeno 02. maj 2014 18.10 | Piše: S. I.
Ključne besede: nezvestoba

V New Hampshiru so odpravili stari zakon, ki je prepovedoval prešuštvo. V več kot 20 ameriških zveznih državah imajo še vedno zakone, ki kriminalizirajo nezvestobo.

V ZDA je prešuštvo marsikje še vedno obravnavano kot prekršek ali kriminalno dejanje. Foto: Shutterstock

Predstavniki državne skupščine v ameriški zvezni državi New Hampshire so razveljavili hudo zastareli zakon iz leta 1791, ki je prešuštvo obravnaval kot kriminalno dejanje. Novi zakon, ki bo po več kot dveh stoletjih dekriminaliziral zakonsko nezvestobo, mora potrditi le še guvernerka Maggie Hassan.

Leta 1791 so prešuštnika v New Hampshiru, državi v Novi Angliji, ki se ponaša z geslom Živi svobodno ali umri, pričakali ura javnega zasmehovanja in obmetavanja z gnilo zelenjavo na sramotilnem odru, do 39 udarcev z bičem, leto zapora in mastna denarna kazen. Tovrstno kaznovanje se je v zadnjih dveh stoletjih omililo na globo, ki je nihče ni več zaračunaval, toda državni poslanci so bili prepričani, da je tudi to pretirano.

Z zakonom nad nezvestobo

V ZDA je še vedno več kot 20 zveznih držav s protiprešuštniškimi zakoni in v nekaterih, denimo v Michiganu in Wisconsinu, ga uradno še vedno obravnavajo kot zločin. Res pa je, da so tovrstni zakoni, ki so ostanek ameriške puritanske dediščine, le redko uveljavljani, je časniku USA Today povedala Naomi Cahn, profesorica prava na Univerzi Georgea Washingtona v Washingtonu. »Prepričana sem, da večina ljudi, ki imajo zunajzakonske spolne odnose, niti ne razmišlja o tem.«

Čeprav so mnenja Američanov o tem, ali lahko država nadzira, kaj se dogaja v spalnici, morda različna, je nedavna raziskava televizijske mreže CNN pokazala, da je 93 odstotkov Američanov prepričanih, da je prešuštvovanje moralno sporno. 

Deli s prijatelji