TRGOVINA S ČLOVEŠKIMI ORGANI

Prestrežena komunikacija IS: katere človeške organe potrebujejo

Objavljeno 18. februar 2015 11.24 | Posodobljeno 18. februar 2015 11.24 | Piše: STA, K. K.

Iraške oblasti so odkrile množična grobišča in trupla, ki so imela vreznine na hrbtih in odstranjene nekatere organe.

NEW YORK – Skrajna Islamska država (IS) v Iraku denar zbira tudi s pomočjo nezakonite trgovine s človeškimi organi, njeni pripadniki pa naj bi bili v zadnjih tednih ubili vsaj 10 zdravnikov, ki pri tem niso hoteli sodelovati, je v torek zatrdil iraški veleposlanik pri Združenih narodih Mohamed Ali al Hakim.

Al Hakim je varnostni svet (VS) ZN seznanil z razmerami v Iraku. Džihadistom je poleg trgovine z organi očital tudi, da iz Iraka tihotapijo arheološke dragocenosti in jih nato v tujini drago prodajajo.

Kot je pojasnil, so iraške oblasti odkrile množična grobišča in trupla, ki so imela vreznine na hrbtih in odstranjene nekatere organe. Poleg tega so prestregli komunikacijo pripadnikov IS o tem, katere organe potrebujejo.

VS ZN je pred dnevi soglasno potrdil resolucijo, ki prepoveduje trgovino z IS v Iraku in Siriji. Z gospodarskimi sankcijami grozi vsem, ki bi od IS kupovali nafto in starine ali ji plačevali odkupnine za talce. Trgovine z organi resolucija ne omenja, po besedah al Hakima zato, ker še nimajo dovolj podatkov za to.

Deli s prijatelji