NADZOR

Prestolnica prepredena s kamerami

Objavljeno 01. februar 2013 17.20 | Posodobljeno 01. februar 2013 17.22 | Piše: Ma. F., STA

Posnetki s kamer so koristni za policiste pri razkrivanju storilcev različnih kaznivih dejanj.

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Zagrebška mestna uprava je napovedala, da bodo postavili dodatnih 50 nadzornih kamer, večinoma v središču mesta. Za nadaljevanje projekta videonadzora so se odločili, potem ko so posnetki z nadzornih kamer, ki so bile postavljene na Trgu bana Josipa Jelačića, policiji pomagali ujeti storilce, ki so prejšnji mesec tam podtaknili eksplozivno telo.

Do konca prejšnjega leta so postavili približno 220 kamer na 75 lokacijah v mestu, predvsem z namenom preprečevanja prometnih prekrškov. So pa bili posnetki s kamer izjemno koristni tudi za policiste pri razkrivanju storilcev različnih kaznivih dejanj.

Izboljšanje splošne varnosti v mestu

Dodatne nadzorne kamere bodo postavili na ulice v ožjem središču mesta, je napovedal vodja prometno-komunalne službe Mato Kraljević. Dodal je, da so po januarski eksploziji na osrednjem mestnem trgu pregledali veliko posnetkov, prišli pa so do izjemno koristnih informacij za policiste.

Zato se tudi pogajajo s policisti, da bi v policijskem komunikacijsko-informacijskem središču neposredno snemali posnetke z mestnih nadzornih kamer. Kot so še ocenili, dodatno upravičevanje nadzornih kamer ni potrebno, saj so z njihovo postavitvijo že pokazali njihov pomen za izboljšanje splošne varnosti v mestu. Nasprotniki postavitve nadzornih kamer so sicer opozarjali, da gre bolj za vprašanje družbenega kot varnostnega nadzora.

Deli s prijatelji