BELGIJA

Preprečili nov napad

Objavljeno 29. marec 2016 17.04 | Posodobljeno 29. marec 2016 17.04 | Piše: U. S.

V Belgiji so aretirali sedem ljudi, načrtovali so velik pokol.

Zamaskirani policisti so v Bruslju prijeli sedem ljudi. Foto: Reuters

BRUSELJ – Belgijska policija je včeraj zjutraj prijela najmanj enega človeka. Med obsežno policijsko preiskavo v predelu Schaerbeek pa sta popoldne odjeknili še dve eksploziji. Enega osumljenca so policisti ranili ter tudi prijeli.

Akcija je potekala v več mestnih četrtih, belgijski mediji pa poročajo, da so teroristi načrtovali večji napad, podoben tistemu v Parizu lanskega 13. novembra, ko so na več krajih ubili 130 ljudi; menda sta bili dve skupini pripravljeni udariti hkrati. Po tej teoriji so nameravali Salah Abdeslam, Mohamed Belkaid in Amine Choukri s kalašnikovkami streljati po bruseljskih ulicah, hkrati pa naj bi odjeknile eksplozije na letališču in podzemni železnici. Nekaj dni pred prijetjem Abdeslama je policija med preiskavo nekega stanovanja našla večje količine orožja, na enem od kozarcev pa prstne odtise Abdeslama, ki so ga potem hitro prijeli, tako kot Choukrija. Iz tistega stanovanja so streljali na policijo, v streljanju je bil ubit Belkaid.

Včeraj so francoski policisti na severu Pariza prijeli moškega, ki ga je policija identificirala kot Redo Kriketa. Štiriintridesetletnik, osumljen rekrutiranja v vrste Islamske države, je menda sodeloval v načrtovanju pariških napadov. Julija 2015 je bil skupaj z Abdelhamidom Abaaoudom in Chakibom Akrouhom v odsotnosti obsojen za rekrutiranje džihadistov v Belgiji.

Ameriške oblasti menda vedo, kdo je moški v belem s pokrivalom, tretji napadalec, ki ga je na bruseljskem letališču Zaventem posnela varnostna kamera in naj bi bil od torka na begu. Neznanec je baje na seznamu najbolj iskanih teroristov, tako kot brata Bakraoui, Ibrahim se je razstrelil na letališču, Kalid v metroju. Na posnetku je poleg Ibrahima še Najim Laachraoui, ki se je prav tako razstrelil na letališču. Belgijske oblasti so za vse tri vedele, a se jim je nekako uspelo izmuzniti; vsi trije so bili povezani z Abdeslamom, ki ga je policija iskala kar štiri mesece, prijeli pa so ga nedaleč od njegove družinske hiše v Bruslju. 

Deli s prijatelji