SVET ŠTEVILK

Prepovedani celo čigumiji

Objavljeno 02. marec 2017 14.47 | Posodobljeno 02. marec 2017 14.48 | Piše: T. P.

Običaji, pravila in zakoni se spreminjajo od države do države, zato se o tem pred potovanjem dobro pozanimajte.

Simbolična fotografija.

Informacije o vedenju so izjemno pomembne, če ne želite razžaliti lokalnega prebivalstva in delovati v nasprotju z zakoni. Kar je ponekod samoumevno, je kje drugje strogo prepovedano.

1. Uganda: to afriško državo obišče več kot milijon turistov na leto in marsikdo se lahko opeče, če ne pozna tamkajšnjih pravil. Če si nadenete vojaške hlače ali kar koli, kar spominja na vojaško uniformo, lahko pristanete za zapahi. Naj vam ne pade na pamet fotografirati vojaške, državniške ali diplomatske objekte, tamkajšnji prebivalci ne skrivajo nestrpnosti do istospolno usmerjenih, tudi nošenje kratkih kril je nevarno. Vselej imejte pri roki potni list.

2. Savdska Arabija: kritiziranje islama ali (javno) izkazovanje pripadnosti drugim veram sta prepovedani. Strogo kaznujejo homoseksualnost, prepovedan je alkohol, v javnosti je prepovedano plesanje, muziciranje, predvajanje filmov, novoletne okraske vam lahko zasežejo in vas oglobijo. Kot v Ugandi pa je tudi tu prepovedano fotografiranje vladnih in vojaških ustanov, tudi žensk in krajev, kjer se zbirajo pripadnice nežnega spola.

3. Malezija: zaradi vožnje pod vplivom alkohola boste nemudoma pristali za rešetkami, preprodaja drog je kaznovana s smrtjo. Nič kaj dobrodošle se ne počutijo člani skupnosti LGBT, saj je homoseksualnost v očeh Malezijcev v nasprotju z naravnimi zakoni, kaznujejo pa jo lahko z do 20 leti za zapahi in/ali bičanjem.

4. Singapur: vulgarno nastopanje v javnosti (tudi prepevanje opolzkih besedil) prinese do trimesečno zaporno kazen, kajenje v javnosti, tudi v avtomobilu, pa globo v višini tisočaka. Prepovedana je homoseksualnost, zaradi drog si lahko prislužite smrtno kazen. Uvoz in prodaja žvečilnih gumijev vam prvič prineseta kazen do 100 tisočakov in/ali dve leti za zapahi; če vas pri tem zalotijo še v drugo, pa se to znatno poviša. Oglobljena sta tudi lastništvo in reja golobov. S smetenjem si boste nakopali kazen najmanj treh stotakov.

5. Tajska: vselej imejte pri sebi potni list. Ne kritizirajte kraljeve družine (ali tamkajšnjega denarja, ki ga krasi kraljeva podoba) – s tem za najmanj tri ali največ 15 let pristanete v ječi. Kaznovano je onesnaževanje, sploh metanje žvečilk po tleh. Nelegalna je tudi vožnja avtomobila brez majice. V njihovih očeh je tihotapljenje starin resen zločin.

6. Mehika: noži, bodala, strelno in drugo orožje naj se med vašim popotovanjem po Mehiki ne znajdejo v nahrbtniku. Prav tako je prepovedana marihuana, tudi če je na recept in imate zdravniško potrdilo. Prepovedana sta nudizem na plažah ter javno zmerjanje. 

Deli s prijatelji