SKRIVNOSTNO

Preobrat po 44 letih: slavni član komunistične partije ni umrl zaradi raka

Objavljeno 22. oktober 2017 13.15 | Posodobljeno 22. oktober 2017 13.06 | Piše: STA, S. U.

Dvome o vzroku njegove smrt je sprožila trditev pesnikovega nekdanjega voznika, da naj bi Neruda v bolnišnici, kjer so ga zdravili zaradi raka prostate, dobil sumljivo injekcijo v prsni koš.

SANTIAGO DE CHILE – Čilski pesnik Pablo Neruda (1904–1973) morda vendarle ni umrl zaradi raka, kot je uradno znano, ampak so ga zastrupili agenti nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta. Domnevo je v petek sporočila mednarodna skupina strokovnjakov. Dodali so, da bodo za dokončno potrditev vzroka smrti potrebne še dodatne analize.

Neruda je umrl v bolnišnici v Santiagu de Chile leta 1973 v starosti 69 let, le dvanajst dni po tistem, ko so z vojaškim udarom, ki ga je vodil Pinochet, z oblasti strmoglavili socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja.

Dvome o vzroku njegove smrt je sprožila trditev pesnikovega nekdanjega voznika, da naj bi Neruda v bolnišnici, kjer so ga zdravili zaradi raka prostate, dobil sumljivo injekcijo v prsni koš.

Kaj pa bakterija?

Neruda, ki je bil član čilske komunistične partije, je, ko so mu odkrili raka na prostati, načrtoval odhod v izgnanstvo v Mehiko. Umrl naj bi le nekaj ur po odmerku injekcije.

»Mrliški list ne navaja resničnega vzroka smrti,« besede španskega strokovnjaka Aurelia Lune povzema francoska tiskovna agencija AFP. Skupina 16 strokovnjakov iz Kanade, Danske, ZDA in Čila za zdaj ne more niti potrditi niti izključiti domneve, da je bil Neruda umorjen.

»Nimamo še dokončnih sklepov, ne moremo z gotovostjo trditi, da je bila v smrt vpletena tretja oseba,« pa je povedal sodnik Mario Carroza, ki vodi primer.

Strokovnjaki so namreč po pisanju AFP odkrili bakterijo, ki jo že proučujejo v laboratorijih v Kanadi in na Danskem in bi morda lahko razjasnila vzrok Nerudove smrti. »Zdaj čakamo, da se natančno določi njen izvor in ugotovi, ali je bila bakterija, ki prihaja iz laboratorija, spremenjena ter vzgojena, da bi jo nato uporabili kot biološko orožje,« je še povedal Luna.

Ni dokazov, da pesnik ne bi umrl po naravni poti

Forenzična preiskava, ki so jo izvedli 40 let po pesnikovi smrti, je sicer pokazala, da je Neruda umrl zaradi raka prostate. Kot je zapisano v poročilu, so toksikološke preiskave kosti razkrile, da so bile v telesu sledi farmakoloških pripravkov, ki so se v tistem času uporabljali za zdravljenje raka prostate. V poročilu piše tudi, da niso odkrili sledi drugih kemikalij, ki bi lahko bile povezane z njegovo smrtjo, zato so strokovnjaki ocenili, da ni dokazov, da pesnik ne bi umrl naravne smrti.

Nato so strokovnjaki leta 2015 v Nerudovih posmrtnih ostankih odkrili stafilokokno okužbo. Okužba s to bakterijo bi sicer po pisanju AFP lahko bila smrtna, vendar ni dokazov, da je bila v resnici vzrok pesnikove smrti.

Nerudo so najprej pokopali v Santiagu de Chile. Nato so njegove posmrtne ostanke izkopali in prenesli drugam. Leta 1992 so ga pokopali v mestu Isla Negra, kjer je danes urejen Nerudov muzej. Leta 2013 so njegove posmrtne ostanke ponovno izkopali, da bi raziskali vzrok Nerudove smrti, ter jih leta 2016 pokopali že četrtič.

Deli s prijatelji