FINANČNA KRIZA

Preobrat: Cipras prosi za pomoč, Merklova prižgala rdečo luč

Objavljeno 30. junij 2015 20.36 | Posodobljeno 30. junij 2015 23.10 | Piše: STA, S. U.

Grčija presenetila s prošnjo po tretjem programu pomoči.

ATENE – Drama, povezana z grško finančno krizo, se je nepričakovano obrnila. Grčija je namreč zaprosila za dveletni program pomoči iz evropskega mehanizma stabilnosti (ESM) skupaj s prestrukturiranjem dolga. Evroskupina bo o prošnji razpravljala na večerni izredni telekonferenci, nemška kanclerka Merklova pa je načrtu Aten že prižgala rdečo luč.

Grčija je popoldne presenetljivo zaprosila za dveletni program pomoči iz ESM, mehanizma, ki ga je območje evra vzpostavilo v času reševanja dolžniške krize. Pismo iz Aten, ki ga je na spletni strani objavil Politico, navaja, da so za odobritev pomoči izpolnjeni vsi pogoji.

Grčija poudarja, da se v drugi polovici letošnjega leta in v letu 2016 sooča z nujnimi finančnimi potrebami. V priloženi tabeli so izpostavili, da Grčiji do konca leta 2017 v plačilo zapade nekaj več kot 29 milijard evrov dolga.

Evroskupina zavrnila večino novih grških predlogov

Finančni ministri območja evra so na telekonferenci zavrnili večino zadnjih grških predlogov. Tako državi niso odobrili niti prošnje po kratkotrajnem podaljšanju obstoječega programa pomoči niti prošnje po prestrukturiranju dolga. Prošnja za pomoč iz mehanizma ESM bo medtem obravnavana »po normalnem postopku«, je tvitnil finski minister Alex Stubb.

Najnovejša prošnja Aten

Najnovejša prošnja Aten, naslovljena na šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema, se nanaša na pokritje bodočih finančnih potreb Grčije. Hkrati pa Grčija predlaga, da se dolg iz začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF prestrukturira »v duhu predlogov, ki jih je podala Evropska komisija«. Aleksis Cipras je sicer v ponedeljek zvečer v pogovoru za grško televizijo ERT dejal, da bo ta referendum okrepil položaj Grčije v pogajanjih s kreditodajalci. Hkrati je potrdil, da bo odstopil, če bodo volivci zavrnili njegovo prošnjo, naj glasujejo proti.

Napovedal je tudi, da Grčija danes Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) ne bo izplačala zapadlih junijskih obveznosti. Njegove besede je danes potrdil grški finančni minister Janis Varufakis.

Danes se namreč izteče evrski program finančne pomoči Grčiji, obenem pa poteče tudi rok za plačilo junijskih obveznosti do IMF v višini okoli 1,6 milijarde evrov. V primeru neplačila bo Grčija prva država, ki ne bo spoštovala svojih obveznosti do sklada, po Zimbabveju leta 2001, in najbogatejša doslej glede na življenjski standard.

Nemška kanclerka Angela Merkel je načrtom Aten že prižgala rdečo luč. Poslancem svoje stranke CDU naj bi namreč rekla, da Nemčija grške prošnje o tretjem rešilnem paketu ni pripravljena obravnavati pred nedeljskim referendumom. Na tem bodo Grki odločali o pogojih, ki jih v zameno za sveži denar zahtevajo mednarodni posojilodajalci.

Banke ostajajo zaprte

V Atenah so se, potem ko Evropska centralna banka (ECB) ni povečala obsega nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, odločili, da banke šest delovnih dni ostanejo zaprte. Na bankomatih lahko domačini dvignejo največ 60 evrov dnevno.

A je grško finančno ministrstvo danes napovedalo, da bodo nekatere banke v sredo za tri dni odprle vrata. Na ta način naj bi upokojenci prišli do pokojnin, saj nekateri nimajo bančnih kartic in denarja ne morejo dvigovati na bankomatih.

Koalicija tudi o Grčiji

Koalicija je danes razpravljala tudi o dogajanju zaradi Grčije. Predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor bosta o razmerah v Grčiji in vplivu na Slovenijo spregovorila na sredini novinarski konferenci, predsednik Desusa Karl Erjavec pa je po srečanju ocenil, da trenutno dogajanje kaže na pot, ki Grčijo vodi iz območja z evrom.

Deli s prijatelji