WIKILEAKS

Premierka Assangeu ponudila konzularno pomoč

Objavljeno 20. junij 2012 10.31 | Posodobljeno 20. junij 2012 10.31 | Piše: D. P., STA

Avstralec bi se zatekel v Ekvador.

Življenja drugih razgalja, svoje varuje

LONDON – Avstralska premierka Julia Gillard je ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu znova ponudila konzularno pomoč, potem ko se je ta avstralski državljan v torek zatekel na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu in zaprosil za politični azil v južnoameriški državi.

Rojaku na pomoč

»Avstralija bo še naprej nudila podporo Assangeu, tako kot podpira vse Avstralce, ki živijo v tujini in se znajdejo v težavah,« je dejala Gillardova v torek ob robu vrha skupine gospodarsko najmočnejših držav G20. Dejala je še, da se mora Assange odločiti sam.

Boji se smrtne kazni

Assange je pisal predsedniku Ekvadorja Rafaelu Correi, da je žrtev političnega pregona, zato nujno potrebuje azil. Kot je zatrdil, avstralske oblasti ne branijo njegovih minimalnih pravic pred drugimi vladami in ignorirajo svoje obveznosti, ko gre za zaščito državljanov, ki so politično preganjani. V Avstralijo se ne more vrniti, saj ga tam ne bodo zaščitili pred izročitvijo državi, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen, je še zapisal.

Ekvador zdaj preučuje Assangeevo prošnjo

Gillardova je dejala, da bi Avstralija izročitvi nasprotovala, če bi mu grozila smrtna kazen, vendar gre v tem primeru za obtožbe o spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih obravnavali po švedski zakonodaji.

Assangeeva mati Christine pa je danes ocenila, da je prošnja njenega sina za politični azil v Ekvadorju zadnji obupan poskus. Ob tem je izrazila upanje, da bo njen sin dobil azil v tej ali kateri drugi državi na svetu.

Deli s prijatelji