NAPOVEDI

Premier bo v petek ponudil odstop

Objavljeno 13. februar 2014 19.58 | Posodobljeno 13. februar 2014 20.01 | Piše: STA, S. U.

Italijanski premier Letta v petek odhaja s svojega položaja.

Heinz Fischer, Borut Pahor, Enrico Letta, Alenka Bratušek in Karl Erjavec na Strateškem forumu na Bledu leta 2013.

RAVASCLETTO – Italijanski premier Enrico Letta je danes v Rimu napovedal, da bo v petek odstopil s premierskega položaja, potem ko je njegova Demokratska stranka (PD) z veliko večino potrdila predlog predsednika stranke Mattea Renzija za preoblikovanje vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Predsednika republike Giorgia Napolitana sem obvestil o svoji nameri, da mu jutri vročim svojo odstopno izjavo,« je dejal Letta.

Odstop je Letta naznanil le nekaj minut po tistem, ko je vodstvo Demokratske stranke podprlo predlog o preoblikovanju vlade, ki ji Renzi očita odlašanje z nujno potrebnimi reformami. Zanj je glasovalo 136 članov stranke, 16 pa se jih je izreklo proti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Renzi naj bi pričakovano prevzel premierski stolček, še navaja dpa.

Na čelu vlade od aprila lani

Letta, ki je na čelu italijanske vlade od aprila lani, je sicer v sredo v Rimu predstavil nov program dela vlade, ki naj bi dal vladajoči koaliciji svež veter v jadra. Pred tem se je tudi srečal z Renzijem, kasneje pa je na novinarski konferenci možnost, da bi mesto v vladni palači prepustil komu drugemu, sprva zavrnil.

Deli s prijatelji