STRAH

Premier: Balkan je sod smodnika in ena iskra lahko zaneti svet

Objavljeno 05. december 2015 08.48 | Posodobljeno 05. december 2015 09.19 | Piše: K. K.

Vučić je dejal, da se boji zloma balkanske stabilnosti, hkrati pa je prepričan, da bo Srbija »ostala stabilna in čvrsta«.

BEOGRAD – »Balkan je sod smodnika in ena iskra lahko zaneti svet,« ocenjuje srbski premier Aleksandar Vučić. Srbija je konec tedna gostila dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), na katerem sta glavni temi boj proti terorizmu in begunska kriza. 

Vučić je dejal, da se boji zloma balkanske stabilnosti, hkrati pa je prepričan, da bo Srbija »ostala stabilna in čvrsta«. Ocenjuje, da je dovolj »zgolj nekaj kriznih situacij v Makedoniji, Prištini in Črni gori, da vse izbruhne«. Po njegovem nestabilnost na Kosovu ogroža dialog o normalizaciji, ki se je začel v Bruslju.

Srbija bo prvi poglavji v pogajanjih z EU odprla 14. decembra, je v Beogradu sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini. Prvi bosta odprti poglavji 32 in 35, ki se nanašata na finančni nadzor in normalizacijo odnosov s Kosovom.

Deli s prijatelji