JUNAK

Premagal morskega psa, zdaj še bolj ceni življenje

Objavljeno 23. julij 2015 18.45 | Posodobljeno 23. julij 2015 18.45 | Piše: E. B.

Avstralski deskar, ki je junaško ugnal morskega psa, razmišlja o koncu kariere.

Ves svet opeva njegov junaški podvig, Mick Fanning pa razmišlja o koncu bleščeče deskarske kariere. Potem ko ga je med finalom prvenstva v Republiki Južni Afriki napadel veliki beli morski pes, 34-letnik pa se ga je nepoškodovan otresel z golimi pestmi, so se tuji mediji razpisali o življenju trikratnega svetovnega prvaka – ki pa mu jezdenje valov še zdaleč ni edini vir prihodka in zadovoljstva v življenju.

Mick velja za najbolje plačanega deskarja v Avstraliji in enega največjih zaslužkarjev med športniki tam spodaj, s pokroviteljskimi sredstvi in nagradami s tekmovanj naj bi zaslužil okoli tri milijone na leto, povrhu pa je tudi uspešni nepremičninar, ki si je s spretnimi potezami ustvaril večmilijonsko premoženje. S podjetniško žilico se lahko pohvali tudi njegova žena, Karissa Fanning, ki je organizatorka zabav, v skupni proračun pa bogato prispeva še s poziranjem. Kot razkrivajo njegovi domači, je bil Fanning že v zgodnji mladosti zaljubljen v sklepanje poslov, prvega je podpisal pri rosnih devetnajstih, do leta 2005 pa si je s premišljenimi odločitvami ustvaril že večmilijonsko premoženje. Tega z zadovoljstvom vlaga tudi v lastno razkošje, z ženo, poročila sta se 2008., sta si ustvarila privlačen dom za skoraj tri milijone evrov v Queenslandu.

Kljub bogati športni karieri in cvetočim poslom pa Mick nikoli ne pozabi na svojo družino, ga opevajo avstralski mediji: izjemno navezan je predvsem na mamo, ki je južnoafriško tekmovanje spremljala med televizijskim prenosom, z grozo v očeh je seveda opazovala tudi sinov boj z morsko zverjo. »Hotela sem skočiti v zaslon in ga potegniti iz vode,« s solzami v očeh pripoveduje Elizabeth Osborne, ki jo je predani sin, takoj ko so ga potegnili na suho, poklical in potolažil. Materi ne bi nikoli želel prizadejati bolečine ob izgubi otroka – to je namreč že doživela pred skoraj dvema desetletjema, ko je v prometni nesreči izgubila Mickovega leto starejšega brata Seana. Mick jih je takrat štel šestnajst, da bo vztrajal v deskarski karieri, ga je spodbudila prav družinska tragedija, je leta 2009 zapisal v svoji knjigi: »Začel sem ceniti življenje in ga zajemati z veliko žlico. S Seanom sva vedno skupaj deskala in sanjarila, da bova nekoč najboljša na svetu. Nisem želel opustiti najinih sanj.«

Prvenstvo v Jeffreys Bayu so po napadu morskega psa odpovedali, prihodnje tekmovanje bo na Tahitiju – toda ali se ga bo udeležil tudi Fanning, je veliko vprašanje. Oboževalci deskarja sicer spodbujajo k novim izzivom in se mu klanjajo zaradi izjemnega junaštva, Avstralec pa se je po preživetem šoku umaknil v krog svojih najbližjih.

 

Deli s prijatelji