PROTI KORUPCIJI

Pregon zapravljivih funkcionarjev

Objavljeno 20. september 2015 13.29 | Posodobljeno 20. september 2015 13.30 | Piše: S. I.

Kitajske oblasti so prijele mestnega veljaka iz Tianjina, ki je prejemal podkupnine, si kupoval razkošne vile in si dal postaviti luksuzni zasebni klub.

Wang Zhengshan, ko je bil še na položaju. Foto: people.com.cn

PEKING – Kitajska komunistična partija se je lotila še enega svojih članov, ki so se izkazali za pretirano zapravljive. Wang Zhengshan, nekdanji visoki mestni funkcionar v Tianjinu, pristaniškem mestu, ki ga je prejšnji mesec pretresla apokaliptična eksplozija v skladišču kemikalij, si je v navezi z lokalnimi poslovneži omislil luksuzni zasebni klub, ki po videzu spominja na slovito Vodno kocko, kakor so poimenovali plavalno areno s poletnih olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Izključili so ga iz partije in predali sodnim organom.

Odločno proti korupciji

Odkar je kitajski predsednik Xi Jinping pred tremi leti sprožil kampanjo proti korupciji in zapravljivosti v partijskih vrstah, se je pred roko pravice znašla že vrsta partijcev, ki bi morali biti s skromnim življenjem za zgled preostalim državljanom. Zgodbe o podkupljivosti in pogoltnosti partijskih funkcionarjev so med Kitajci sprožale vsesplošno ogorčenje, zato se je oblast odločno lotila največjih grešnikov.

Wang Zhengshan je bil visoki funkcionar v razvojni coni severnega pristaniškega mesta Tianjin, ki je ignoriral partijske disciplinske smernice, in se je povezal s skupino sumljivih poslovnežev, pravijo v Centralni komisiji za disciplinsko inšpekcijo, kakor se reče nadzornemu telesu za korupcijo. Ker se je bližal upokojitvi, je začel sprejemati podkupnine in kupovati razkošne vile, kaplja čez rob pa je bila nezakonita gradnja zasebnega kluba z več kot 1200 kvadratnimi metri površine, v katerem so se skrivali bazen, telovadnica, teniško igrišče, restavracija, rastlinjak in drago pohištvo iz mahagonija. Zdaj ga ne čaka nič dobrega: na Kitajskem lahko skorumpirane partijce doleti tudi krogla v tilnik. 

Deli s prijatelji