DRUGI KROG

Predsedniške volitve na Hrvaškem: bo Kolinda premagala Josipovića?

Objavljeno 11. januar 2015 15.01 | Posodobljeno 11. januar 2015 15.01 | Piše: STA, A. L.

Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin je potrdil, da je do 11.30 na volišča prišlo nekaj manj kot 780.000 volilnih upravičencev oziroma 21,9 odstotka.

Ivo Josipović je v nedeljo začel dvodnevni obisk v Srbiji.

ZAGREB – Na Hrvaškem so davi odprli 6260 volišč, na katerih nekaj manj kot 3,8 milijona volivcev lahko izbira predsednika države med sedanjim predsednikom Ivom Josipovićem in kandidatko HDZ Kolindo Grabar Kitarović. Po podatkih državne volilne komisije se je v dopoldanskem času volitev, ki potekajo brez zapletov, udeležila več kot petina volivcev.

Predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin je potrdil, da je do 11.30 na volišča prišlo nekaj manj kot 780.000 volilnih upravičencev oziroma 21,9 odstotka. To je občutno več kot v enakem času pred dvema tednoma, ko je bila udeležba nekaj več kot 13-odstotna.

Hrvatin je v pogovoru za hrvaško televizijo spomnil, da je bilo v drugem krogu predsedniških volitev pred petimi leti na voliščih nekaj manj kot pol milijona volivcev. Ocenil je, da bo udeležba do zaprtja volišč presegla 50 odstotkov.

V prvem krogu volitev 28. decembra je bila volilna udeležba 47-odstotna, Josipović pa je tesno premagal Grabar Kitarovićevo z nekaj več kot enim odstotkom razlike.

Kje največja udeležba

Največja udeležba je bila danes v karlovški in varaždinski županiji, okoli 27 odstotkov, najnižja v požeško-slavonski in brodsko-posavski (dobrih 17 odstotkov), je na spletni strani objavila volilna komisija. V zagrebški županiji je do 11.30 na volišča prišlo 23,4 odstotka volivcev, kar je 10 odstotnih točk več kot v prvem krogu.

Na volišče je takoj po odprtju pohitel Josipović. »Med prvimi sem prispel na volišče, da povabim naše volivce, naj izkoristijo volilno pravico in podelijo glas kandidatu, za katerega menijo, da je najboljši,« je dejal novinarjem na enem od zagrebških volišč. Kot je dodal, pričakuje rekordno visoko udeležbo.

V Zagrebu sta volila tudi Grabar Kitarovićeva in predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki je tudi izrazil pričakovanje, da bo udeležba visoka. Hrvaški premier Zoran Milanović je po oddaji volilnega listka poudaril, da imajo mnogi državljani pripombe na politične dogodke v državi, zato je vse pozval, naj se udeležijo volitev. Milanović se bo danes udeležil dneva solidarnosti v Parizu po tragičnih dogodkih v francoski prestolnici.

Brez nepravilnosti

Državna volilna komisija je še sporočila, da na volitvah za zdaj ni bilo nepravilnosti. Iz nevladne organizacije Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong) pa opozarjajo, da so prejeli številne pripombe državljanov na kršitve volilnega molka, predvsem ko gre za agitiranje med volilnim molkom v prid obeh kandidatov.

Po podatkih državne volilne komisije volitve za zdaj potekajo brez težav tudi v tujini. Hrvati lahko izkoristijo volilno pravico v približno 50 državah. V Avstraliji so volitve že zaključili.

O gneči poročajo z volišča v Mostarju v BiH, predvsem zato, ker se številni volivci niso pravočasno registrirali za volitve v tujini. Zahtevo za volitve lahko izpolnijo tudi danes na voliščih, kar je povzročilo gnečo, je pojasnil Hrvatin.

Vrata se zaprejo ob 19. uri

Volišča na Hrvaškem se bodo zaprla ob 19. uri, ko se bo zaključil tudi dvodnevni volilni molk. Vse tri nacionalne televizijske mreže so napovedale, da bodo takoj po zaprtju volišč objavile izide vzporednih volitev. Po prvem krogu so bile vzporedne volitve zelo podobne končnim izidom.

Državna volilna komisija bo prve neuradne rezultate objavila ob 22. uri. Dve uri pred tem bo na njihovi spletni strani mogoče spremljati preštevanje glasov.

Deli s prijatelji