PREISKAVA

Predsednikovo domovanje preiskali kriminalisti

Objavljeno 02. marec 2012 22.07 | Posodobljeno 02. marec 2012 22.09 | Piše: S. J., STA

Danes so v hišo nekdanjega nemškega predsednika vkorakali policisti.

Christian Wulff, predstavnik črno-rumene koalicije in poleg Gaucka glavni kandidat za predsednika države

BERLIN – Policija je danes preiskala hišo nekdanjega nemškega predsednika Christiana Wulffa, ki je 17. februarja zaradi suma korupcije odstopil s položaja. Med preiskavo hiše v kraju Grossburgwedel so preiskovalci zasegli računalnik, poročajo tuje tiskovne agencije.

Filmski menedžer naj bi Wulffu plačal počitnice

Po navedbah tožilstva obstaja sum, da je Wulff prejemal ugodnosti od nemškega filmskega menedžerja Davida Groenewolda, čigar hišo v Berlinu je danes prav tako preiskala policija. Obstaja sum okoriščanja in kršitev dolžnosti v času, ko je bil predsednik spodnjesaške vlade.

Tožilstvo je postopek proti Wulffu in Groenewoldu zaradi suma korupcije začelo pred dvema tednoma. Groenewold naj bi Wulffu v času, ko je bil ta ministrski predsednik zvezne dežele Spodnja Saška, plačal počitnice na nemškem otoku Sylt. Deželna vlada je z Groenewoldovim podjetjem leto dni pred tem sklenila poroštva v vrednosti štiri milijone evrov, ki pa jih niso nikoli terjali. Wulff trdi, da je Groenewold denar vrnil v gotovini.

Z Wulffom se ukvarja 20 uradnikov

Preiskovalci pričakujejo, da bo postopek proti Wulffu trajal več mesecev. S primerom se ukvarja več kot 20 uradnikov.

52-letni Wulff je s položaja predsednika Nemčije odstopil dan za tem, ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem imunitete Wulffu zaradi suma vpletenosti v korupcijo v letih med 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik Spodnje Saške. Še pred tem je časnik Bild razkril, da je Wulff zavajal parlament o ugodnem zasebnem posojilu v višini 500.000 evrov, ki ga je za nakup hiše dobil pri poslovnem prijatelju.

Deli s prijatelji