NA PREISKAVE

Predsednika zadela možganska kap

Objavljeno 28. april 2013 12.25 | Posodobljeno 28. april 2013 12.27 | Piše: STA, P. J.

76-letnik ne bo imel trajnih posledic, so ugotovili v Parizu.

Fotografija je simbolična.

ALŽIR, PARIZ – Alžirskega predsednika Abdelaziza Boutefliko je v soboto zadela lažja možganska kap, zaradi česar so ga prepeljali v Pariz na preiskave. Kot je danes sporočila alžirska tiskovna agencija APS, so prve preiskave pokazale, da 76-letni Bouteflika ne bo imel trajnih posledic.

Direktor alžirskega nacionalnega športnega medicinskega centra, Rachid Bougherbal, je za APS povedal, da je alžirski predsednik doživel »prehodno ishemijo«, začasno blokado pretoka krvi, kar pogosto poimenujejo »mini kap«.

Zatrdil je še, da za zdaj ni razlogov za zaskrbljenost, da pa bo moral predsednik ostati na zdravniškem opazovanju še nekaj časa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bouteflika je del generacije alžirskih voditeljev še iz časa vojne za osvoboditev izpod kolonialne nadvlade Francije v letih 1954 in 1962. Velja za osrednji lik stabilnosti v tej severnoafriški državi s 37 milijoni prebivalcev.

Že dlje časa v Alžiriji sicer ugibajo, ali se bo 76-letni Bouteflika znova potegoval za predsedniški položaj v državi. To bi bil že njegov četrti mandat. Volitve so sicer predvidene za prihodnje leto.

Deli s prijatelji