ITALIJA

Predsednik ne bo odstopil

Objavljeno 30. marec 2013 15.22 | Posodobljeno 30. marec 2013 15.22 | Piše: STA, D. P.

Čeprav je politični položaj trenutno težak, »ne smemo pozabiti, da je vlada Maria Montija še vedno na oblasti«, je poudaril Napolitano.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

RIM – Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes že zanikal namigovanja italijanskih medijev, da razmišlja o takojšnjem odstopu s položaja. Ob tem je zatrdil, da se še naprej trudi najti rešitev za politično krizo v Italiji. V ta namen je zaprosil »dve skupini osebnosti« za oblikovanje reformnih predlogov. Italijanski mediji so danes poročali, da bi Napolitano lahko odstopil že pred iztekom mandata 15. maja in tako parlament prisilil, da izvoli novega predsednika, ki bi lahko razpisal nove volitve, kar Napolitano glede na ustavni red več ne more kandidirati.

Država ima težave

Napolitano je danes sicer priznal, da so težave Italije velike, vendar je poudaril, da bo na položaju ostal do konca mandata in se bo do zadnjega dne trudil najti rešitev. Izrazil je upanje, da bo pri izvolitvi njegovega naslednika v parlamentu vladal širok konsenz.

Napolitano je poleg tega danes italijanske politične stranke pozval k odgovornosti, saj po njegovih besedah država potrebuje stabilno vlado, ki bo reševala politične in gospodarske probleme.

Na pomoč

Italijanski predsednik je še oznanil, da je »dve skupini osebnosti« zaprosil za oblikovanje predlogov za reforme na institucionalnem in gospodarskem področju, ni pa izdal podrobnosti o teh skupinah. Napolitano upa, da bodo ti predlogi naleteli na soglasje strank in da bi lahko služili kot podlaga za strankarsko sodelovanje. Te osebnosti bo Napolitano izbral »popolnoma samostojno«, njihova imena pa bo razkril še danes, so sporočili iz urada predsednika.

Čeprav je politični položaj trenutno težak, »ne smemo pozabiti, da je vlada Maria Montija še vedno na oblati«, je poudaril Napolitano. S tem naj bi predsednik poskušal pregnati skrbi o političnemu vakuumu, ki se širijo v mednarodnih krogih.

Deli s prijatelji