V TARČO

Predhodniki pikada 100 let na podstrešju

Objavljeno 10. marec 2012 17.18 | Posodobljeno 10. marec 2012 17.18 | Piše: A. P.

Poredni učenci so jih verjetno za zabavo metali na podstrešje.

Minuli mesec so se lotili obnavljanja ene najstarejših stavb v angleškem Barnstaplu, veličastne kapele svete Ane. Nekoč je bila v njenih prostorih osnovna šola, zato je bil upravnik stavbe Peter Doel zelo vznemirjen zaradi začetka gradbenih del. Še posebno se je veselil obnove podstrešja, saj je bil prepričan, da so v njem številni zanimivi predmeti.

Starejša od bratov Wright

Kljub temu se mu ni niti sanjalo, da bodo odkrili celo eskadriljo bojnih letal. No, ne čisto pravih. Delavci so odkrili papirnata letala, ki so jih najverjetneje izdelali učenci. Po prvih ocenah so celo starejša od prvega poleta bratov Wright leta 1903. »To so super zanimiva papirnata letala, po videzu so nekoliko drugačna, kot jih poznamo danes. Z odlomljenimi konci pisal so obtežili nosove letal. Verjetno to niti niso bila prava letala, prej nekakšni predhodniki pikada. Na podstrešje so jih metali učenci, ko so bili nagajivi. Gotovo so starejši kot 100 let, sama stavba je bila zgrajena v 14. stoletju,« je pojasnil navdušeni Peter. Sicer so pikado kot pivniško zabavo poznali na Otoku že pred prvo svetovno vojno.

Učbenik za latinščino

To pa ni vse, pod ladijskim podom so našli še več zanimivosti, največ je bilo kredic za pisanje na tablice, in učbenik za latinščino. »Takrat je bil papir razmeroma drag, zato so pisali na tablice.« Renovacija se bo predvidoma končala do konca julija. Vse najdene predmete bodo takrat razstavili.

Deli s prijatelji