REŠITEV

Pred vhodom v kapelo obiskovalce čaka hlajenje

Objavljeno 22. december 2012 09.55 | Posodobljeno 22. december 2012 09.55 | Piše: P. J., STA

Znamenite freske ogrožata potenje in dihanje obiskovalcev.

 VATIKAN – Znamenito Sikstinsko kapelo, ki jo krasijo svetovno znane Michelangelove freske, dnevno obišče približno 20.000 turistov. Ti z dihanjem, s potenjem in z oddajanjem telesne toplote ogrožajo stenske poslikave, zato so se v Vatikanu odločili, da bodo obiskovalce pred vstopom v kapelo očistili in ohladili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci že nekaj let opozarja, da je naraščanje števila turistov za kapelo škodljivo. Obiskovalci po njegovem mnenju v ta biser italijanske kulturne dediščine prinašajo smog in prašne delce ter zvišujejo temperaturo zraka, kar prispeva k hitrejšemu propadanju fresk.

»Odločili smo se, da bomo stometrsko območje pred kapelo prekrili s preprogo, kjer si bodo turisti očistili čevlje. Ob vhodu bodo nameščene posebne reže, ki bodo iz oblek izsesale prah, znižali pa bomo tudi temperaturo zraka v kapeli,« je za italijanski časopis Corriere della Sera povedal Paolucci.

Spremenjen način vstopa v kapelo bo Vatikan uvedel leta 2013, obetata pa se tudi nova slikovna galerija in paviljon, ki bo obiskovalcem omogočal virtualni sprehod po Sikstinski kapeli, je še dodal Paolucci.

Strop Sikstinske kapele krasijo podobe stvarjenja sveta, ki jih je med letoma 1508 in 1512 naslikal Michelangelo. Med letoma 1535 in 1541 je na oltarni steni upodobil še Poslednjo sodbo, kapelo pa krasi še 12 fresk, ki so jih naslikali Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Roselli in Pietro Perugino. Zadnja večja prenova kapele je potekala 20 let, zaključila pa se je leta 1999.

Deli s prijatelji