VOZNIK JE SPREGOVORIL

Pred ugrabitvijo: Tomislav s prtljago čakal na letni dopust

Objavljeno 20. avgust 2015 11.49 | Posodobljeno 20. avgust 2015 11.49 | Piše: T. L.

Voznik avta, ki je pred ugrabitvijo zadnji videl živega Tomislava Salopeka, je zdaj spregovoril o usodnem julijskem dnevu, ko so v Egiptu ugrabili Hrvata.

ZAGREB – Kruta usoda Hrvata Tomislava Salopeka, ki so ga julija v Egiptu na poti v služboimage, najprej ugrabili, nato pa naj bi ga islamski skrajneži avgusta obglavili, še ni pozabljena. Zdaj je o tem, kaj se je dogajalo usodnega 22. julija, na dan ugrabitve, za egiptovski časnik El Watan spregovoril voznik službenega avta. On je tudi zadnji, ki je Tomislava še videl živega.

Čez dva dni bi odpotoval na Hrvaško

Salopek je bil konec julija že v pričakovanju letnega dopusta, 24. julija, le dva dni po ugrabitvi, bi moral odpotovati nazaj na Hrvaško k ženi in otrokoma ter z njimi preživeti dopust, voznikovo izpoved povzema portal 24sata.hr. Voznik francoskega podjetja Compagnie Générale de Géophysique, za katero je delal Salopek, pravi, da je imel Hrvat že pripravljeno prtljago. Da je komaj čakal na odhod. Ki ga ni nikoli dočakal.

Usodnega 22. julija je voznik Tomislava počakal na sedežu francoskega podjetja v Al Wahat Al Bahriyi. Od tam sta se odpravila v mesto Al Maad, kjer je Tomislav prevzel zasluženi denar, nato pa sta nadaljevala pot proti letališču. Po 90 kilometrih vožnje sta se ustavila na avtocesti Al Wahat, prižgala cigareto in popila kavo.

Kmalu sta se odpravila naprej, cesta je bila prazna in vožnja prijetna, je povedal voznik. Nato pa se je po desetih minutah vožnje za vozilom toyota land cruiser pojavilo vozilo s prižganimi svetlobnimi signali. »Upočasnil sem, mislil sem, da me poskuša prehiteti. No, ko pa se je vozilo pojavilo poleg mojega, sem se prestrašil. Zamaskirani moški je vame uperil avtomatsko orožje in zagrozil, da naju bo ubil, če se ne bom ustavil. Takoj sem zaustavil avto. Iz drugega vozila so izstopili štirje oboroženi moški, oblečeni v beduinska oblačila, obraze pa so imeli zakrite z rutami. Zvezali so naju, strpali v avto in se odpeljali v nasprotno smer. Eden od ugrabiteljev je vozil toyoto,« je pripovedoval voznik.

Pravi, da so ga čez približno štiri kilometre vrgli iz avta in se odpeljali s Salopekom. »Takoj ko so se oddaljili, sem stekel do policijske postaje v okrožju Giza in jim povedal, kaj se je zgodilo. V istem trenutku so bili obveščeni vojska, obveščevalna služba in drugi, takoj se je začelo iskanje Tomislava. Kmalu so našli naš avto z vsemi stvarmi v njem, kasneje, na poti v Al Alamayn na jugu Aleksandrije, pa je bilo najdeno še vozilo ugrabiteljev,« je še povedal voznik.

Deli s prijatelji