REFERENDUM

Pred parlamentom množica, sodišče dalo zeleno luč

Objavljeno 03. julij 2015 21.10 | Posodobljeno 03. julij 2015 21.10 | Piše: STA, T. L.

Nedeljski referendum o pogojih, ki jo v zameno za nadaljnjo finančno pomoč od Grčije zahtevajo mednarodni posojilodajalci, se lahko izvede, je odločilo sodišče.

ATENE – Nedeljski referendum o pogojih, ki jo v zameno za nadaljnjo finančno pomoč od Grčije zahtevajo mednarodni posojilodajalci, se lahko izvede, je danes odločilo grško vrhovno upravno sodišče. Sodišče je o tem odločalo na zahtevo dveh posameznikov, ki sta želela preprečiti izvedbo.

Pritožbo sta na sodišče vložila dva pravnika, eden od njiju je nekdanji sodnik prav tega sodišča. Po njunem mnenju je protiustavno na referendumu odločati o javnih financah, poleg tega naj bi bilo referendumsko vprašanje nejasno in bi lahko zmedlo volivce. Problematizirala sta tudi kratek čas za kampanjo.

Napetost se stopnjuje, protestniki pred parlamentom

Da je referendum razpisan preveč v naglici in ni v skladu z evropskimi standardi, so ta teden sicer opozorili tudi v Svetu Evrope. Kot so poudarili, bi moralo biti referendumsko vprašanje volivcem znano vsaj dva tedna vnaprej, referendumsko vprašanje pa da je premalo jasno in ne dovolj razumljivo.

Pred nedeljskim referendumom o pogojih pomoči Grčiji se stopnjuje napetost. Javnomnenjske ankete nakazujejo podporo referendumu, pred parlamentom v Atenah pa se je zbrala množica protestnikov, ki pozivajo, naj volivci na referendumu zavrnejo predlog posojilodajalcev.

Cipras poziva tudi danes ... 

Grški premier Aleksis Cipras je tudi danes pozval k zavrnitvi predloga na referendumu, posojilodajalce pa je pozval, naj državi odpišejo 30 odstotkov dolga, in zahteval 20-letni moratorij na odplačilo glavnic.

... Juncker svari

V EU zdaj čakajo na izid nedeljskega referenduma in na njegovi podlagi bodo odločili o nadaljnjem ukrepanju. Če bodo Grki v nedeljo na referendumu glasovali 'ne', bo to dramatično oslabilo njihov položaj, je posvaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Tudi če bodo glasovali 'da', sledijo težka pogajanja, je dodal.

Deli s prijatelji